Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
29. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Kohejre (Bubulcus ibis)
Foto: Jørgen Erik Nissen

Galleri:
Seneste billeder | 2. kalenderår | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Kohejre (Bubulcus ibis)
Foto: Erik Jensen


Foto/billede af Kohejre (Bubulcus ibis)
Foto: Peter Nielsen


Foto/billede af Kohejre (Bubulcus ibis)
Foto: Tommy DalnæsKohejre

Bubulcus ibis (læst 189 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Storkefugle (Ciconiiformes)
Familie: Hejrer (Ardeidae)

Kendetegn: Længde: 45-52 cm, vingefang: 80-90 cm. Kohejren er en lille, hvid og kompakt hejre, der har et kort næb. I flugten giver den et korthalset udtryk. Den er væsentlig mindre end både sølvhejre og fiskehejre samt mindre end silkehejre. Uden for yngleperioden er fuglen helt hvid med mørke grålige ben.

I sommerdragten får kohejren et rødt næb med gul spids, og tilegner sig ligeledes orange anstrøg på isse, ryg og bryst. Juvenile er helt hvide med mørkt næb.

Stemme: I flugten høres oftest et rick-ræck. Fra artens ynglekolonier høres en brusen.

Variation: Det diskuteres om kohejren primært findes i to underarter eller to adskilte arter. De behandles her som to underarter. Kohejren findes i to underarter østlig kohejre B.i. coromandus og vestlig kohejre B.i. ibis, der er adskilt geografisk, hvorfor vi i Danmark vil observere den vestlige underart. Den danske ornitolog Finn Salomonsen (og far til Sanne Salomonsen) har beskrevet en tredje underart på Seychellerne B.i. seychellarum.

Forveksling: Kan primært forveksles med silkehejre, der er lidt større, har mørkt næb og sorte ben med tydeligt afsatte gule fødder. Sølvhejre er væsentligt større.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Silkehejre, Sølvhejre

Biologi: Kohejre yngler i kolonier i træer og buske ved floder og søer. Den har en imponerende ekspansion fra Afrika til Syd- og Nordamerika samt Caribien, hvor det er dokumenteret, at den kan udkonkurrere andre hejre-arter fra et område. Den ses tit i flokke, som den der besøgte Gullestrup ved Herning i 2019.

Reden bygges af begge køn, og består af større grene i bunden, mindre grene i toppen og blødere materialer på indersiden. Der bliver lagt 2-4 æg per kuld. Æggene udruges efter 22-28 dage, hvorefter ungerne er i reden i to-tre uger, hvorefter de forlader reden, men bliver hængende i kolonien.

Kohejren har en meget varieret diæt, hvor den fouragerer på alt fra insekter, bløddyr, amfibier og er sågar blevet set jagende efter trækkende sangere i Florida. Den går med skuttet ryg mens den leder efter fødeemner.

Levested: Som navnet antyder findes arten sammen græssende kreaturer i det åbne land og på overdrev.

Udbredelse: Kohejren er en ægte kosmopolit, der lever fra Australien og Sydøstasien i øst til Caribien og Syd- og Nordamerika i vest. I Danmark ses den som en sjælden gæst fra Sydeuropa.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Kohejre.

Hvornår ses den? Det er en meget sjælden strejfgæst fra Sydeuropa. Ud fra observationer i Danmark synes arten at optræde hyppigere herhjemme.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten Swayne Storgaard d. 08-02-2020. Beskrivelsen er senest redigeret af Morten Swayne Storgaard d. 08-02-2020.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Drury, William H.; Morgan, Allen H.; Stackpole, Richard (July 1953). "Occurrence of an African Cattle Egret (Ardeola ibis ibis) in Massachusetts". The Auk. 70 (3): 364365. doi:10.2307/4081328. JSTOR 4081328.

Flieg, G.M. & Sander, A. 2017. Birds of the West Indies Pocket Photo Guides, Bloomsbury.

Gejl, L. 2013. Fugle felthåndbogen. Gyldendal 2. udgave.

Nielsen, H.H., 2019. Kan kohejre blive en af de næste nue ynglefugle i Danmark? - se linket HER

Svensson, L., Mullarney, K. & Zetterström, D. 2012. Fugle i felten. Lindhardt og Ringhof. 5. udgave

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator