Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. marts 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Græstørvmyre (Tetramorium caespitum)
Foto: Jens Søgaard Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | kolonier | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Græstørvmyre (Tetramorium caespitum)
Foto: ask landrup


Foto/billede af Græstørvmyre (Tetramorium caespitum)
Foto: Jonas Ravn Jensen


Foto/billede af Græstørvmyre (Tetramorium caespitum)
Foto: Linda Kjær-Thomsen

Figur 1. Unge individer er flere dage efter forvandling fra larvestadiet lysere i farverne end de fleste andre myrearter.

Græstørvmyre

Tetramorium caespitum (læst 4516 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Myrer (Formicidae)

Kendetegn: Arbejder: 2,5-4,0 mm. En lille næsten ensfarvet sort til brunsort myre med lysere brunlige følehorn og ben. Kroppen er langstrakt med korte ben. Den har et relativt stort firkantet hoved med afrundede nakkehjørner og lige bagkant. Forkroppen er bagerst forsynet med korte torne (epinotums torne). Strukturen er på hele hovedet og forkroppen tydelig og fint længdestribet. Bagkroppen med blank overflade. Hunner: 6-8,0 mm. Hanner: 5,5-7,0 mm. Kønsdyr har omtrent de samme farver som arbejdere.

Variation: Unge individer er flere dage efter forvandling fra larvestadiet lysere i farverne end de fleste andre myrearter. Se figur 1.

Forveksling: Denne art bør ikke kunne forveksles med andre myrearter. De noget større Myrmica-arter, som også er brunsorte f.eks. Myrmica lobicornis, har lange torne på epinotum.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Gøgemyre

Biologi: En meget lille, men hidsig og aggressiv myre, som gerne angriber enhver, der forstyrrer dens rede. Som alle andre medlemmer af underfamilien Myrmecinae har den brod og forsøger ofte at stikke med den. Den lever helt underjordisk, men kommer op på jordoverfladen for at reparere udgangen. Dens rede afsløres som regel af et lille, men tydeligt krater af opgravningsmateriale. Ofte ligger der rester af små døde insekter omkring krateret.

Den lever overvejende af smådyr og mikroorganismer, som trives i det tørre og varme underjordiske miljø, men supplerer også føden med lidt nektar fra rodlus.

Arten er værtsmyre for Gøgemyre (Tetramorium atratulum), som er en myreart uden arbejderkaste. Denne myreart lever som snylter hos Græstørvmyren. Den er fundet på Bornholm, Lolland, og i Nordsjælland.

Levested: Man træffer den i kystnære områder, klitter, overdrev, grusgrave eller på de jyske heder. Jorden skal være meget sandet og vegetationen meget sparsom, ofte med spredt bevoksning af f.eks. Sandskæg, Høgeurt eller Hedelyng. Den foretrækker meget tørre og varme lokaliteter. Lever på samme lokaliteter som Hedemyre, men der er ofte stor afstand mellem deres samfund.

Udbredelse: Den er udbredt i hele landet, hvor den træffes i hele Vestjylland, på de jyske heder og overdrev, hvorimod den på øerne mest træffes i strandområderne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Græstørvmyre.

Hvornår ses den? Hele sommerhalvåret.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Rune Larsen d. 11-11-2008. Beskrivelsen er senest redigeret af Hjalte Kjærby d. 02-12-2018.
Se historik
.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator