Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. oktober 2017
 

FelthåndbogenFoto/billede af Gaffelmejer (Dicranopalpus ramosus)
Foto: Hjalte Kjærby

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Gaffelmejer (Dicranopalpus ramosus)
Foto: Yvonne Engmann


Foto/billede af Gaffelmejer (Dicranopalpus ramosus)
Foto: Ruth Ahlburg


Foto/billede af Gaffelmejer (Dicranopalpus ramosus)
Foto: Peter Lindberg Jannerup Gaffelmejer (Dicranopalpus ramosus) (læst 1996 gange)

Klasse: Spindlere (Arachnida)
Orden: Mejere (Opiliones)
Familie: Phalangiidae (Phalangiidae)

Kendetegn: Gaffelmejeren er en af de større, langbenede arter. Hannens krop bliver omkring 4 mm, hunnens omkring 6 mm, med et benspænd på op til 5 cm. Benene er mere eller mindre stribede. Hannen er som regel ensfarvet grå med en sort banditmaske, og en relativt rund og fladtrykt krop.

Hunnen er ligeledes grå, men med en mørk saddeltegning på bagkroppen i stedet. Denne saddeltegning indeholder ofte en centralt placeret, hvidlig plet. Hun er mere langstrakt end hannen, og med en pukkelformet bagkrop.

Arten adskiller sig tydeligt fra alle andre danske mejere ved dens bizzare hvilestilling, hvor benene stritter ud fra dyrets side. Et andet karaktertræk er de todelte pedipalper, der har givet arten sit danske navn.

Variation: Grundfarven og udbredelsen af de mørkere områder varierer. Desuden kan benlængden også variere.

Forveksling: En Gaffelmejer i hvilestilling kan ikke forveksles med nogen anden dansk art. Et dyr på farten kan overfladisk minde om en vægmejer eller en langbansmejer, men de todelte palper fjerner en hver tvivl.

Biologi: Artens biologi synes ikke meget anderledes end andre murlevende arters. Den lever hovedsageligt af rov, og jager om natten på mure, træstammer eller andre lodrette flader. Den tager også plantekost og søde sager. Æggene lægges i sprækker om efteråret, og ungerne kommer frem det følgende forår. I løbet af sensommeren bliver dyrene voksne, og kradser af i løvet af det sene efterår.

Levested: En klassisk murart, der ofte findes inde i byerne. Den er dog også truffet i træer og anden vegetation.

Udbredelse: Gaffelmejerens historie minder på mange måder om den Orange Vægmejers. Arten stammer fra Marokko, men har i løbet af 1900-tallet spredt sig op gennem Europa. Det første danske fund blev gjort på Fyn i 2007, og efter få år spredte den sig til størstedelen af landet. Den er efterhånden blevet en af de almindeligste murlevende arter i nogen egne af landet. Om den på samme måde som Orange Vægmejer udkonkurrerer vore oprindelige murarter vides ikke. Den lader dog til sagtens at kunne sameksistere med Orange Vægmejer - lige børn leger bedst

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Gaffelmejer.

Hvornår ses den? Ungdyr fra forår til sensommer, de voksne dyr fra sensommer til slutningen af november, dog kan de i lune år træffes et godt stykke ind i december.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 26-02-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Linda Kjær-Thomsen d. 27-02-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Henrik Enghoff, Jan Pedersen og Søren Toft 2014: Danske Mejere - en fauna i vækst

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator