Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae)
Foto: Lars Falck

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae)
Foto: Jørn Skeldahl


Foto/billede af Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae)
Foto: Kim Duus


Foto/billede af Dukatsommerfugl (Lycaena virgaureae)
Foto: Anette ChristensenDukatsommerfugl

Lycaena virgaureae (læst 12055 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Blåfuglefamilien (Lycaenidae)

Kendetegn: Hannen: Forvingeoversiden er smukt skinnende gylden-orange med sort kant og søm. Bagvingeoversiden ser ligeledes ud.

Hunnen: Forvingeoversiden er mere mørk, men stadigvæk gylden og skinnende. Den er dækket af mørke pletter og har, som hos hannen, sort kant og søm. Bagvingeoversiden er ret mørk, men man kan dog ane svage, mørke pletter.

Begge køn: Forvingeundersiden er orange-lysebrun med spredte sorte pletter, hvilket også gælder for bagvingeundersiden, som dog også har hvide pletter.

Variation: Især blandt hunnerne kan der forekomme meget lyse individer, eller andre der er så mørke, at deres vingeoverside nærmest er ensfarvigt mørk. Desuden kan de mindre pletter på forvingernes overside være flydt sammen til større plamager.

Forveksling: Kan forveksles med sine slægtninge Stor Ildfugl, L. dispar, Sort Ildfugl, L. tityrus og Violetrandet Ildfugl, L. hippothoe. Dog er dispar meget større og har en blå-hvid bagvingeunderside. Tityrus hun kan forveksles med virgaureaes hun, men tityrus har en vingeunderside, som ser helt anderledes ud, idet den er grålig med en del sorte pletter. Virgaureae kan let kendes fra hippothoe, da hippothoe har en blå-grå bagvingeunderside.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Stor Ildfugl, Sort Ildfugl, Violetrandet Ildfugl

Biologi: Ses ofte flyve roligt omkring, på en lettere hoppende måde, men kan flyve stærkt, hvis den skræmmes. Arten er en ivrig blomsterbesøger og er, som de andre ildfugle, ikke kræsen mht. valg af nektarkilder.

Larven lever på Rødknæ og Almindelig syre.

Levested: Hedeområder, bakkeskråninger, enge tørre skovlysninger osv.

Udbredelse: Virgaureae er i tilbagegang mange steder i landet, specielt på Øerne, men er dog stadig almindelig i Vest- og Østjylland, samt Bornholm og det meste af Sjælland. I Midtjylland og i Nordsjælland er arten meget almindelig. Derimod lader den til at være fåtallig, måske ligefrem helt fraværende i Vendsyssel, Sønderjylland og Lolland-Falster-Møn. På Fyn forekommer der kun ét sikkert fund, fra 1969.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Dukatsommerfugl.

Hvornår ses den? Imago i juni-september, larven i april-maj.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 20-09-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Vest Hebsgaard d. 11-03-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator