Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. marts 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe)
Foto: Henrik Thomsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe)
Foto: Ken Jensen


Foto/billede af Violetrandet Ildfugl (Lycaena hippothoe)
Foto: Elmer PedersenVioletrandet Ildfugl

Lycaena hippothoe (læst 10260 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Blåfuglefamilien (Lycaenidae)

Kendetegn: I Danmark kan man kun regne med at se 4 slags ildfugle: Lille Ildfugl, Dukatsommerfugl, Violetrandet Ildfugl og Sort Ildfugl (nu kun på Falster). Bemærk at der også findes en art, som kaldes Violet Ildfugl, men den er kun fundet to gange i Danmark i 1939. Vingefang: 28-36 mm. Violetrandet Ildfugl er en ret stor ildfugl. Hannen er postkasserød med violet (blåligt) skinnende kanter. Den har en tydelig sort midtplet på forvingen. Hunnen har kobberfarvede forvinger med sorte pletter. Dens bagvinger er mørkebrune med rødbrunt sømbånd.

Variation: Arten varierer kun lidt. Især kan antallet og størrelse af pletter på undersiden variere. Det er ikke usædvanligt at finde eksemplarer, hvor undersidens pletter er smeltet sammen til lange sorte streger. Det regnes for et genetisk svaghedstegn.

Forveksling: Violetrandet ildfugl kan vel kun forveksles med Dukatsommerfuglen (Lycaena virgaureae). Hannen kendes dog let på at Violetrandet ildfugl har en tydelig plet midt på vingen det har Dukatsommerfuglehannen ikke. Hunnen kendes på, at Violetrandet ildfugl har en ret ensfarvet mørk bagvinge med kun en smal sømbånd. Dukatsommerfuglehunnen har derimod en meget broget bagvinge. Hvis man lærer ildfuglenes undersider at kende, kan de slet ikke forveksles.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Dukatsommerfugl

Biologi: Æggene lægges enkeltvis på foderplanterne Almindelig Syre (Rumex acetosa) og Rødknæ (Rumex acetosella). Larven klækkes efter 1-2 uger og æder på planterne til efter andet hudskifte, hvorefter den gemmer sig lavt i vegetationen for at overvintre som larve. Den fuldvoksne larve kan ikke genkendes fra andre ildfuglelarver, såsom Lille Ildfugl eller Dukatsommerfugl. Den voksne sommerfugl er ret aktiv midt på dagen og søger ivrigt til mange forskellige blomster på lokaliteten. Men om morgenen og om aftenen sidder den ofte og hviler sig i vegetationen med udslåede vinger. Det giver samtidig fotograferne mulighed for at få gode billeder.

Levested: Violetrandet ildfugl findes på to typer lokaliteter. Den findes i de næringsrige dele af moser og enge, gerne med buske eller træer i nærheden. Desuden kan den forekomme på meget tørre overdrev eller endda i gamle grusgrave.

Udbredelse: Violetrandet Ildfugl var tidligere en almindelig dagsommerfugl overalt i Danmark, men forekommer i dag kun (relativt) almindeligt i Midt- og Nordjylland. I Øst- og Vestjylland er den mere fåtallig, og i Sønderjylland er den nærmest forsvundet.

På Fyn er der i dag kun én bestand tilbage; Hjortekær i Håstrup Bakker på Sydfyn, hvor arten blev genopdaget i 2008. Ligeledes er arten på Bornholm meget sjælden, hvor den dog i 2015 blev genfundet på dens sidst kendte gammelkendte lokalitet i Bastemose, efter den var troet uddød på øen. Samme år er der også fundet en ny bestand i Ølene. Violetrandet Ildfugl fandtes også tidligere på Møn, Falster og Lolland, men er på Møn sidst set på Ulvshale i 1992, på Falster sidst set ved Nørre Alslev i 1990 og på Lolland sidst set i Radsted Mose i 2005.

På Sjælland har Violetrandet Ildfugl oplevet den største tilbagegang i Danmark. Således er den i dag helt forsvundet fra Syd- og Midtsjælland (på Sydsjælland sidst set i Gunderup Kohave i 1985 og på Midtsjælland sidst set i Bimosen i Sorø Sønderskov i 1995), og på Vestsjælland findes der i dag kun to mindre bestande ved hhv. Skamlebæk Strand og Disbjerg nordvest for Fårevejle. Desværre ser det ud til at arten på sidstnævnte lokalitet er forsvundet, hvor arten sidst blev set i 2016. I Nordsjælland har Violetrandet Ildfugl lidt flere tilbageværende bestande. På Hornsherred findes den således endnu på Skovsøgård Overdrev, Jægerspris Skydeterræn og ved Tørslev. I selve Nordsjælland findes den i dag på Skansebakken midt i Hillerød by, ved Allerød Sø, ved Gretesholm (Farum Sø), Baunesletten ved Værløse og på Værløse Flyveplads. Det er uvidst om den endnu findes ved Vassingerød Old (sidst set i 2013, siden forgæves eftersøgt) og ved Øverød, hvor en enkelt han blev set i 2014.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Violetrandet Ildfugl.

Hvornår ses den? Violetrandet Ildfugl har kun én generation, der flyver fra først i juni til midt i juli.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Arne Larsen d. 29-05-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Emil Bjerregård d. 15-11-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Danske Dagsommerfugle. Michael Stoltze. 1996 Skandinaviens dagsommerfugle i naturen. H.J. Hendriksen & Ib Kreutzer. 1982 Fundlister, Lepidopterologisk Forening.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator