Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Gul Bjørnesvirreflue (Arctophila bombiformis)
Foto: Peter Krogh

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Gul Bjørnesvirreflue (Arctophila bombiformis)
Foto: Kim Mogensen


Foto/billede af Gul Bjørnesvirreflue (Arctophila bombiformis)
Foto: Morten DD Hansen


Foto/billede af Gul Bjørnesvirreflue (Arctophila bombiformis)
Foto: Jørgen StefansenGul Bjørnesvirreflue

Arctophila bombiformis (læst 3688 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Tovinger (Diptera)
Familie: Svirrefluer (Syrphidae)

Kendetegn: Længde: Cirka 18-20 mm. Meget dekorativ og kraftig svirreflue med ret store, sorte øjne og lang, tæt citrongul til lysbrunlig behåring bag hovedet. Forryggen er skinnende sort med svag sort behåring bagest. Bag på rygskjoldet er der en smal stribe med gullig/brunlig behåring efterfulgt af et bredere hvidt bånd. Bagkroppen er sort med hvid kant hele vejen rundt. Vingerne har brunlig basis, brune årer og midt på vingen ses et brunligt vingemærke. Lårene er sorte med brunlig kant. Hannens er runde og kraftige. Læggen er lysbrun, fødderne gullige.

Variation: Hanner og hunner kan adskilles vha. øjenstillingen. Hannens sidder tæt sammen, men hunnens er let adskilte.

Forveksling: : Kan på afstand let forveksles med Havehumle. De store, kantede øjne og den typiske vingestilling for fluer udgør dog en tydelig forskel ved nærmere eftersyn. Gul Bjørnesvirreflue flyver mere elegant end Havehumle og tager en lige rute mellem foderplanterne. Ligeledes hviler den sig ofte på større blade i fuld sol.

En oplagt forvekslingsmulighed er Jordhumle-svirreflue, hvis antennebørster ikke har hår; Gul bjørnesvirreflues er fjerhåret.

Nogle variationer af Foranderlig humlesvirreflue kan også forveksles med Gul bjørnesvirreflue. Denne er dog mindre og en meget hurtigere flyver. Foranderlig humlesvirreflues forreste bagkantrib er desuden vinklet i forhold til ydersiden af vingen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Jordhumle-Svirreflue

Biologi: : Detajlerne om larvens biologi er stadig ikke særligt kendte. Det vides dog, at den er udstyret med et ånderør, som er nødvendigt for at kunne leve i våde, iltfattige omgivelser som dynd, småpytter som rottehale eller i vådt, rådnende ved. Man mener, den er forsvundet/truet på grund af dræning af våde skov- og engområder.

Arten har formentlig kun en årlig generation.

Kendte værtsplanter i Danmark er Blåhat, Kål- og Kærtidsel, Aksrapunsel og Oregano. Fra medio august synes den hovedsageligt at være knyttet til Djævelsbid.

Levested: Dens pollen og nektar finder den på lysåbne steder i skove samt på enge ofte i nærheden af vandløb/vådområder.

Udbredelse: I Danmark er arten rødlistet og vurderet som sårbar(VU).Den findes i isolerede bestande i Nord- og Midtjylland.

Den forekommer i små enklaver rundt om i Europa og i Kaukasus.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Gul Bjørnesvirreflue.

Hvornår ses den? Den ses fra medio juni til sidst på efteråret.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Jørgen Stefansen d. 21-09-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Jørgen Stefansen d. 18-01-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
- se linket HER

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator