Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. februar 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Hvid Stork (Ciconia ciconia)
Foto: Birger Lønning

Galleri:
Seneste billeder | 1K | 2. kalenderår | 3. kalenderår | adulte | juvenile | pullus | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Hvid Stork (Ciconia ciconia)
Foto: Hans Henrik Larsen


Foto/billede af Hvid Stork (Ciconia ciconia)
Foto: Michael Hauge


Foto/billede af Hvid Stork (Ciconia ciconia)
Foto: Per Hauge



Hvid Stork

Ciconia ciconia (læst 13250 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Storkefugle (Ciconiiformes)
Familie: Storke (Ciconiidae)

Kendetegn: Storken er en af Danmarks sjældneste ynglefugle, men takket være sin optræden i talrige folkeeventyr, mundhed og børnesange, er den alligevel en af de bedst kendte. Udseendet er uhyre karakteristisk. Storken er en meget stor langhalset fugle med lange ben og langt næb. Kroppen er hvid, mens svingfjerene er sorte. Næb og ben er røde. På jorden går storken med lange afmålte skridt, mens den er en kraftfuld flyver og svæveflyver i luften. Den flyver altid med strakt hals i modsætning til fiskehejren, der flyver med sammenkrummet hals.

Længde typisk 1 - 1,1 m, med et vingefang på omkring 2 m.

Variation: Der er ingen ydre forskel på de to køn. Unge storke har lidt blegere ben end voksne, og det røde næb har mørk spids.

Forveksling: Storken kan normalt ikke forveksles med andre fugle. I meget stærkt lys kan en flyvende trane godt se næsten hvid ud, men den har længere ben og længere og lidt slankere hals. Sort Stork kan også ligne i silhuet.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Sort Stork

Biologi: Storken yngler gerne i nærheden af mennesker, ofte i reder der anbringes på taget af bygninger. Rederne er meget store konstruktioner af grene, og de bruges år efter år. I naturen yngler storke gerne i toppen af træer. Er ikke specielt sky i forhold til mennesker.

Levested: Hvid Stork yngler gerne i åbne ekstensivt dyrkede landbrugsområder, hvor den har nem adgang til fugtige områder - enge, sumpe omkring vandløv og lignende steder. Lever af mindre dyr som frøer, fisk, insekter, slanger, mindre fugle og fugleunger m.v.

Udbredelse: Danmark ligger på kanten af udbredelsesområdet mod nordvest. Her har arten i mange år været i tilbagegang, først og fremmest på grund af manglende fourageringsområder. I de seneste årtier har ynglebestanden været nede på encifrede tal, og i enkelte år har storken slet ikke yngler i landet. Der er blevet gjort mange forsøg på at bringe storken tilbage, blandt andet ved opsætning af kunstige reder mange steder i landet, men hidtil uden det store held.

Syd for os er storken vidt udbredt i Østeuropa, samt Spanien og Nordafrika.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Hvid Stork.

Hvornår ses den? Storken er en trækfugl, der kun ses i Danmark i yngletiden og i trækperioderne forår og efterår. I sjældne tilfælde kan enkelte individer overvintre, som regel fordi de bliver fodret, eller omstrejfere fra de mange storkefarme i det sydlige Sverige kan dukke op i Danmark om vinteren.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Lars Thomas d. 12-05-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 29-09-2010.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hans Skov, Storken, Gad 2003

Fuglene i Danmark, Gyldendal 2002

Michael Grell, Fuglenes Danmark, Gad 1998





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator