Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
1. april 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Skovmøgbille (Aphodius sticticus)
Foto: Morten Kofoed-Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Skovmøgbille (Aphodius sticticus)
Foto: Nikolaj H. Correll


Foto/billede af Skovmøgbille (Aphodius sticticus)
Foto: Karsten Thomsen


Foto/billede af Skovmøgbille (Aphodius sticticus)
Foto: Bo ValeurSkovmøgbille

Aphodius sticticus (læst 2939 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Torbister (Scarabaeidae)

Kendetegn: Længde: 3,5-5,5 mm. Skovmøgbille er en af de meget karakteristiske møgbiller, selv om den taxonomisk hører sammen med nogle af de svære Det sorte hoved har brune kinder, og pronotum er ligeledes sort med brunlig kant. Dækvingerne er lidt varmere brune end hos Almindelig møgbille (Aphodius prodromus), Tidlig møgbille (Aphodius distinctus) m.fl. og har to indad-skrående bånd af sorte pletter. Dækvingernes striber er tydeligt markerede og punkterede. I de fleste tilfælde er dækvingestriberne ligefrem tydeligt sorte, hvilket er ganske umiskendeligt.

Variation: Dækvingestribernes grad af sortfarvning kan variere.

Forveksling: Kombinationen af brunlige kinder og de normalt sorte dækvingestriber er unik for arten. Ternet møgbille (Aphodius luridus) kan godt ligne lidt m.h.t. dækvingemønstret, men den er næsten dobbelt så stor

I felthåndbogen kan du læse mere om: Ternet Møgbille

Biologi: Skovmøgbille er knyttet til husdyrgødning, primært heste- og kogødning, som både de voksne og larverne lever af. Arten angives at overvintre som voksen, og overvintringen finder utvivlsomt sted i jordbunden i nærheden af gødningen. Når billerne kommer frem, sker parring og æglægning, og larveudviklingen finder sted i løbet af sommeren, hvor temperaturen i gødningen er højest. Der er en generation årligt.

Levested: Skovmøgbille har fået sit navn, fordi den ofte er ganske dominerende i husdyrgødning på skygget bund. Således har Christer Reiråskag og jeg fundet den enormt talrigt i tæt nåleskov med kogødning. Arten kan dog også træffes i åbent land, men normalt stadig i nærheden af skyggede habitater.

Udbredelse: Arten er udbredt i Europa op til Mellemsverige. I Danmark er den almindelig og vidt udbredt, dog med de største tætheder østpå i landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skovmøgbille.

Hvornår ses den? Skovmøgbille er en typisk forårs- og efterårsart, men den kan ses hele sommerhalvåret igennem, idet generationerne overlapper en smule.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 17-12-2009. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 26-03-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, V. & K. Henriksen: Biller VI - torbister. Danmarks Fauna 29. København, 1925

Jørum, P. (2006): Den danske rødliste - torbister. - se linket HER

Landin, B. O., 1961: Ecological studies on dung beetles (Coleoptera: Scarabaeidae). - Opusc. Entomol. Suppl 19: 1227

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator