Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. november 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Purpurstumpbille (Margarinotus purpurascens)
Foto: Brian Willum Petersen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Purpurstumpbille (Margarinotus purpurascens)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Purpurstumpbille (Margarinotus purpurascens)
Foto: Lars Thomas


Foto/billede af Purpurstumpbille (Margarinotus purpurascens)
Foto: Linda Kjær-ThomsenPurpurstumpbille

Margarinotus purpurascens (læst 582 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Stumpbiller (Histeridae)

Kendetegn: Længde: 3,5-5 mm. Følehornene og benene er rødbrune eller brunlige. Kroppen er sort og har på hver dækvinge et stor rød plet, der er adskilt fra siderandene.

Kroppen er bred, ret oval og temmelig hvælvet. Oversiden (undtagen bagkropsspidsen) er ret blank og fint punkteret. Forskinnebenene har 5 eller 6 tænder på ydersiden. Følehornene har en knopformet kølle. Pronotum har langs side- og forranden en sammenhængende fordybet stribe. Hver dækvinge har 6 tydelige længdestriber, hvoraf de to inderste er forkortede. Den inderste længdestribe når frem til omkring midten, den 2. inderste er normalt noget kortere. Bagkropsspidsen er ikke dækket af dækvingerne og har ret kraftig og tæt punktur.

Variation: Sjældent kan dækvingerne være ensfarvet sorte.

Forveksling: Eksemplarer med ensfarvet sorte dækvinger ligner adskillige andre stumpbiller, men de rødplettede eksemplarer er lette at genkende.

Tveplettet Stumpbille (Atholus bimaculatus) er den eneste aktuelle forvekslingsmulighed. Den har også rød tegning på dækvingerne, men her når den røde tegning helt ud til dækvingespidsen og siderandene. Desuden er tegningen anderledes formet, og den sorte tegning er trekantet. I øvrigt når 2. inderste dækvingestribe næsten frem til spidsen.

Det er dog værd at nævne at der er to rødplettede arter, som må betragtes som værende uddøde i Danmark, da de ikke er fundet her i ca. 100 år eller mere, nemlig arterne Måneplettet Stumpbille (Margarinotus bipustulatus) og Fireplettet Stumpbille (Hister quadrinotatus). Pletternes form hos disse arter er væsentligt anderledes. Desuden når kun de 3 yderste rygstriber helt frem til dækvingernes rod.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Tveplettet Stumpbille

Biologi: Den lever i møg, ved ådsler eller i rådnende plantedele. Men den er en aktiv flyver og kan træffes vidt omkring

Levested: I skov samt i diverse åbne naturtyper.

Udbredelse: Arten er fundet i alle landsdele og er almindelig.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Purpurstumpbille.

Hvornår ses den? Kan findes det meste af året, men primært april-juni.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 02-03-2018. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 02-03-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, Victor, 1968. Danmarks Fauna 77 Biller XXV. Ådselbiller, stumpbiller mm. G. E. C. Gads forlag, København.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator