Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
27. juni 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Bøgeløber (Carabus intricatus)
Foto: Lars S. Madsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Bøgeløber (Carabus intricatus)
Foto: Lars S. Madsen


Foto/billede af Bøgeløber (Carabus intricatus)
Foto: Kim Olsen


Foto/billede af Bøgeløber (Carabus intricatus)
Foto: Ulrik Tønnesen



Bøgeløber

Carabus intricatus (læst 4341 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Løbebiller (Carabidae)

Kendetegn: Bøgeløberen er en af vore smukkeste og mest iøjnefaldende løbebiller. Når den hastigt bevæger sig over skovbunden mellem døde stammer beklædt med tykke mospuder, ligner den nærmest en lille blå juvel. Den er tydeligt fladere og mere langstrakt end vores øvrige Carabus arter. Grundfarven er sort med tydeligt blåt eller blåviolet skær på vingedækker og forbryst. Vingedækkerne er groft rynkede med uregelmæssige længderækker af korn. Forbrystet er rynket og med kraftig midtfure og bagkanten er jævnt rundet hele vejen mellem de to baghjørner. Hovedet er langt og smalt. Følehorn, underside og ben er sorte. Længde: 25-35 mm.

Variation: Der er ingen nævneværdig variation indenfor Danmark.

Forveksling: Bøgeløberen kan forveksles med flere andre arter i slægten Carabus. Den mest oplagte forvekslingsmulighed er jysk løber.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Jysk Løber

Biologi: Den voksne bille er et nataktivt rovdyr og jager primært snegle. Arten er knyttet til ældre løvskove, og findes især på skråninger og slugter i bøgeskove med varmt mikoklima, ikke for tæt kronedække og sparsomt bunddække. Der er ofte dødt ved, store sten og tykke lag af modpuder på levestedet. Den overvintrer på skovbunden i mørnede stubbe og stammer, under sten eller under tykke mospuder.

De voksne bøgeløbere kommer frem fra vinterdvalen om foråret hvor parringen og æglægning finder sted. Larven udvikles over sommeren og den nye generation af voksne dyr ses fra august og er talrigest i efteråret. De voksne biller bliver 2-3 år.

Bøgeløberen er rødlistet som moderat truet i Danmark og er internationalt rødlistet næsten truet. Arten trues især af fragmentering af levesteder, omkonvertering af løvskov til nåleskov samt fjernelse af dødt ved fra skovene.

Levested: Ældre løvskove med varmt mikroklima og dødt ved på skovbunden.

Udbredelse: Bøgeløberen er sjælden og lokal i Danmark. Den er kun fundet i Østjylland (Hald sø ved Viborg og Uhre skov ved Vejle) samt på Bornholm, hvor den findes flere steder. I ældre tid er den også fundet flere steder omkring Silkeborg.

Udenfor Danmark er arten udbredt i Europa, men er sjælden og truet flere steder.



Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Bøgeløber.

Hvornår ses den? Den voksne bille ses hele året men er mest talrig om efteråret når nyklækkede individer kommer frem. Larven ses om sommeren.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Philip Francis Thomsen d. 13-02-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Philip Francis Thomsen d. 13-02-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Victor Hansen (1968). Danmarks Fauna XXIV. Sandspringere og Løbebiller. Gads forlag

Carl H. Lindroth (1985). The Carabidae (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. Fauna Entomologica Scandinavica. Volume 15. E.J Brill/Scandinavian Science press Ltd.

Den danske rødliste (redlist.dmu.dk)

Buglife The Invertebrate Conservation Trust. Species fact sheet:

- se linket HER





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator