Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
16. december 2018
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Skovmår (Martes martes)
Foto: Rene Petersen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Skovmår (Martes martes)
Foto: Ole Ziegler


Foto/billede af Skovmår (Martes martes)
Foto: jens veilgaard vendelbo


Foto/billede af Skovmår (Martes martes)
Foto: Søren Peter Pinnerup



Skovmår

Martes martes (læst 23421 gange)

Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Orden: Rovdyr (Carnivora)
Familie: Mårer (Mustelidae)

Kendetegn: Skovmåren er vort mest udprægede skovdyr. Den når en længde af omtrent 78 cm, hvoraf de 27 cm går på halen. Vægten ligger mellem 1-2 kg afhængig af kønnet, idet hannerne vejer omkring 25% mere end hunnerne. Pelsen er tæt og fyldig med meget lange chokoladebrune dækhår, som næsten helt dækker den lys brunlige underuld. På ben og fødder er dækhårene mørkere end på kroppen, og på halsen findes en smuk, æggegul plet, der altid er afrundet nedadtil. Pletten er dog undertiden meget afbleget.

Variation: Ingen.

Forveksling: Kan forveksles med husmåren, som dog har en mere brungrå farvet pels, men iøvrigt bedst kendes på, at der på struben og forbrystet sidder en stor hvid plet, der bagtil løber ud i to spidser. Skovmår er desuden mere højbenet og har længere og bredere ører end husmår. Det er overordentlig svært at skelne skovmår fra husmår i felten.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Husmår

Biologi: I marts-maj fødes normalt 2-5 unger i et bo som oftest er placeret i et hult træ. Efter ca. 3 måneder klarer de sig selv. Føden består hovedsagelig af smågnavere og Egern som den jager gennem træernes kroner, samt fugle og fugleæg. Skovmåren tager også frøer, insekter og snegle. Om efteråret udgør bær en stor del af føden.

Levested: Den er absolut bundet til skoven. Den er meget sky og foretrækker udstrakte, uforstyrrede skovområder. Hvor gammel nåleskov er den foretrukne bevoksningstype, dog helst i forbindelse med gammel løvskov. Skovmåren opholder sig gerne oppe i træerne om dagen. Lever ofte i hule træer, men kan også tage ophold i tomme egern- eller fuglereder og i tomme rævegrave.

Udbredelse: Skovmåren er udbredt over hele landet med undtagelse af Bornholm og nogle mindre øer. Er endvidere udbredt i Europa, Lilleasien, Iran og Sibirien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skovmår.

Hvornår ses den? Som regel holder den sig nogenlunde i ro om dagen, først hen mod aften begynder den at trække på rov. Kan ses hele året.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Jørn Winther Jørgensen d. 15-12-2004
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Muus, B. (red), 1993: Danmarks Pattedyr, Gyldendal.

Jensen, B.G.E.C. 1993: Nordens Pattedyr, Gad.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator