Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. november 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Grøn Fløjlsløber (Chlaenius nigricornis)
Foto: Morten Kofoed-Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Grøn Fløjlsløber (Chlaenius nigricornis)
Foto: Christer Reiråskag


Foto/billede af Grøn Fløjlsløber (Chlaenius nigricornis)
Foto: Søe Pedersen


Foto/billede af Grøn Fløjlsløber (Chlaenius nigricornis)
Foto: Ole MartinGrøn Fløjlsløber

Chlaenius nigricornis (læst 386 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Løbebiller (Carabidae)

Kendetegn: Længde: 10-12,5 mm. Kroppen er metallisk grønlig eller blålig, oftest med kobberskær på hovedet og pronotum. Benene er normalt sorte eller brunsorte, men arten forekommer i en varietet med rødgule ben og 1. følehornsled.

Pronotum og dækvingerne er fint nedliggende behårede og ret matte. Pronotum er bredere end langt med ret kraftig og tæt punktur. Pronotums rodgruber er tydelige. Dækvingerne har ret fine punktstriber og stribemellemrummene er fint og tæt punkterede.

Forveksling: Mørkegrøn Fløjlsløber (Chlaenius nitidulus) har altid i hvert fald delvist lyse ben, og ligner derfor varieteten af Grøn Fløjlsløber med rødgule ben. Mørkegrøn Fløjlsløber kendes lettest på at både 1. og 2. følehornsled er rødligt, ofte også 3. led. Derudover er baghjørnerne mere vinklede end hos Grøn Fløjlsløber. Den er kun fundet i Danmark 2 gange, senest i 1932, og formodes ikke at have ynglebestande her.

Den kan overfladisk minde lidt om nogle arter af slægterne Agonum og Poecilus, men de er blanke uden udbredt punktur på pronotum og dækvingerne. Helt generelt er kropsformen hos disse arter i øvrigt noget anderledes, hvorfor forveksling er utænkelig.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Sekspunktet Kvikløber, Fintstribet Kvikløber, Smuk Metaljordløber

Biologi: Arten er tilknyttet åben og fugtig bund med lav sumpvegetation, typisk i nærheden af vandhuller og søer samt ved vandløb. Føden består af insektlarver, snegle, regnorme mm.

Levested: Fugtige lokaliteter, normalt i nærheden af søer og vandløb.

Udbredelse: Arten er i nyere tid fundet i alle dele af landet undtagen Vestjylland, hvor der kun foreligger fund fra før 1960. Den er relativt sjælden i Danmark og rødlistet NT. Arten har været i tilbagegang og er truet af blandt andet tilgroning og eutrofiering.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Grøn Fløjlsløber.

Hvornår ses den? Arten kan findes i det meste af sommerhalvåret, men er særligt talrig i forbindelse med yngleperioden i maj-juni.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 16-01-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 17-01-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Victor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 76 - Biller XXIV. Sandspringere og løbebiller.

Lindroth, 1985: The Carabidae (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. - Fauna Entomologica Scandinavica, vol 15, part 2

Den danske rødliste:

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator