Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
29. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Høj Tidselkugle (Echinops exaltatus)
Foto: Peter Christensen

Galleri:
Seneste billeder | blomstrende individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Høj Tidselkugle (Echinops exaltatus)
Foto: Leif Knudsen


Foto/billede af Høj Tidselkugle (Echinops exaltatus)
Foto: Leif Knudsen


Foto/billede af Høj Tidselkugle (Echinops exaltatus)
Foto: Karenmarie SimonsenHøj Tidselkugle

Echinops exaltatus (læst 116 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Kurvplanteordenen (Asterales)
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)

Kendetegn: En 50-200 cm høj kurvplante. Planten har en opret, grov, noget filthåret stængel, der er ugrenet - på kraftige planter dog med få, opadbøjede sidegrene, bladene er parfligede og grofttandede og har hvidfiltet underside. Hele planten er noget tornet.

Planten blomstrer i juni-august med mange hvide til gråblå blomster i en 6-8 cm bred, kugleformet blomsterstand i toppen af stænglen og eventuelle sidegrene De enkelte blomster sidder i en énblomstret kurv, hvor de midterste kurvsvøbblade har tydeligt udadbøjede spidser (- se linket HER ). Afstanden mellem blomsterstanden og de øverste stængelblade er normalt op til 20 cm.

Forveksling: Planten kan forveksles med Fligbladet Tidselkugle (Echinops sphaerocephalus), men denne har brunrøde kirtelhår på stængel og blade og alle kurvsvøbblade har opadrettede spidser. Den har desuden en væsentlig kortere afstand mellem blomsterstand og øverste stængelblad, og den har normalt en del sidegrene, de sidste to kendetegn kan dog ikke alene bruges til en sikker bestemmelse.

Øvrige arter, der kendes fra kultur i Danmark, (Echinops bannaticus og Echinops ritro) har blå blomster, nogle af disse kan også findes forvildede, men kan altså let adskilles på blomsterfarven.

Biologi: En flerårig urt med insektbestøvning. Blomsterne er gode til at tiltrække bier, der kommer efter nektar.

Slægtsnavnet Echinops kommer fra græsk ekhinos (= pindsvin) och ops (= udseende) og henviser til blomsterhovedet, der ligner et sammenrullet pindsvin, artsnavnet exaltatus kommer fra latin ex (= ud af, fra) og altus (= høj) og betyder meget høj.

Levested: Planten lever på kulturpåvirket bund på enge og skrænter og i skovbryn. Den stammer oprindelig fra området fra Balkanlandene til Italien, Bulgarien, Rumænien og Ukraine, den anvendes af og til som haveplante, og herfra har den spredt sig og er nu naturaliseret

Udbredelse: Planten er ret sjælden i Danmark

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Høj Tidselkugle.

Hvornår ses den? Planten blomstrer i juni-august.

Status: Udbredelse/hyppighed ukendt
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Sven Erik Riedel d. 05-03-2020. Beskrivelsen er senest redigeret af Sven Erik Riedel d. 05-03-2020.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Den virtuelle Floran (- se linket HER)

Wikipedia (Tysk: - se linket HER)

Den store nordiske Flora

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator