Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. juli 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Vintermøgbille (Aphodius conspurcatus)
Foto: Bo Valeur

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Vintermøgbille (Aphodius conspurcatus)
Foto: Bo Valeur


Foto/billede af Vintermøgbille (Aphodius conspurcatus)
Foto: Bo Valeur


Foto/billede af Vintermøgbille (Aphodius conspurcatus)
Foto: Erik Nielsen

Figur 1. Billede fra samlingen tillige med foto af afrevet dækvinge, der tydeligt viser fordelingen af mørke pletter.

Vintermøgbille

Aphodius conspurcatus (læst 2784 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Torbister (Scarabaeidae)

Kendetegn: En relativt aflang, mindre møgbille, 3-5 mm, som umiddelbart giver et gulbrunt indtryk. Hovedet er sort med en mindre (og ofte noget utydeligt) brunlig plet foran øjnene, pronotum er sort med brunlige sider.

Vingedækkerne giver umiddelbart de bedste indikationer af tilhørsforholdet. Grundfarven er gulbrun med sorte pletter. Disse er små og aflange, i bredden dækker de maksimalt et enkelt stribemellemrum. Fordelt på stribemellemrum er pletternes rækkefølge set forfra

....5.7

...4

..3...7

..3.5

Dette står fint beskrevet i Victor Hansens torbist-bind fra 1925, og det gælder stadig, som det kan ses på det illustrerede eksemplar!

Variation: Størrelsen varierer lidt, men til gengæld er farvetegningen særdeles konstant - i modsætning til mange andre af de gulbrun-vingede møgbiller.

Forveksling: Arten er ganske karakteristisk, og umiddelbart bør forveksling ikke være et større problem. På fotos vil ternet møgbille måske være en forvekslingsmulighed, men denne er mindst dobbelt så stor!

Biologi: Voksne individer af Aphodius conspurcatus lever af gødning, som de opsøger med deres fremragende lugtesans. Æglægning finder formentlig sted i nærheden af gødningen, men det er uvist, hvad larverne lever af. Arten overvintrer som voksen, og larverne må nødvendigvis udvikle sig i løbet af sommerhalvåret inden klækning hen på efteråret.

Levested: Arten træffes primært i hestegødning, som tilsyneladende bliver stadigt mere populær, jo senere på sæsonen vi kommer. I litteraturen angives den som typisk skovart, men jeg har primært fundet den i hestegødning i det åbne land. Måske skyldes det især, at det er dér, jeg har ledt?

Udbredelse: Arten er udbredt overalt i Nordeuropa, men er ingen steder specielt talrig. Det lidt anderledes forekomst-tidspunkt på året kan dog være skyld i manglende registreringer. I nyere tid er den kendt fra en del jyske lokaliteter, men den burde også kunne findes på Sjælland!

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Vintermøgbille.

Hvornår ses den? Aphodius conspurcatus er en udpræget vinterhalvårs-art, som træffes fra ultimo september til hen på foråret.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 02-11-2008. Beskrivelsen er senest redigeret af Mogens Holmen d. 07-03-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, V & K. Henriksen, 1925: Danmarks Fauna. Biller VI, Torbister. GEC Gads Forlag, København.

Rødlisten: - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator