Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

I Læbeblomstfamilien er der er globalt ca. 3000 arter fordelt på ca. 170 slægter. I den danske flora træffes ca. 40 arter - eller nogle flere, hvis man regner alle naturaliserede eller nogenlunde hyppigt forvildede haveplanter med.

Alle oprindelige danske arter er urteagtige. Af arter, der kan naturalisere sig mere eller mindre, er bl.a. Lavendel mere eller mindre buskagtig. I subtroperne og troperne er der mange busk- og træagtige arter af Læbeblomstrede.

Læbeblomstfamilien er let kendelig på blomstens og frugtens opbygning i forbindelse med, at de altid har firkantet stængel og parvis modsatte blade. Langt de fleste medlemmer af familien har tydelig krydret lugt fra kirtelhår eller i cellevæv ( nogle, bl.a. Døvnælde lugter dog ikke af noget særligt).

Blomsterne er helkronede, (dvs. hhv. kron- og bægerblade er indbyrdes sammenvoksede), uregelmæssige, undersædige og (oftest) tvekønnede.

Bægeret er 5-bladet. Kronen er 5-bladet og 2-læbet, hvor 2 af kronbladene danner overlæben og 3 underlæben. Der er 4 støvdragere, der sidder i 2 par: det ene par er tydeligt længere end det andet (kaldes "tomægtig" i ældre botanisk sprog): hos enkelte, f.eks. Skjolddrager, er dog kun det ene par støvdragere udviklet.

Støvvejen er 2-bladet med en enkelt griffel og 2-delt støvfang. Der findes honning ved frugtknudens grund og blomsten besøges af insekter, bl.a. langsnablede som humlebier.

Frugten er en 4-delelig spaltefrugt med nødagtige delfrugter, der samlet omgives af bægeret. Frugtknuderummene hæves op, så griflen kommer til at sidde i midten ved grunden af de 4-frugtknuderum.

Hos en del arter, f.eks. Korsknap findes 2 slags blomster: småkronede hunblomster og storkronede tvekønsblomster.

Familien rummer mange krydderurter og lægeplanter, f.eks. Lavendel, Mynte, Citron-Melisse, Timian og Merian.

Kombinationen krydret lugt og firkantet stængel giver næsten altid "Læbeblomstret".

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: