Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. juni 2019
 

Bredbladfamilien (Strophariaceae)

Familiebeskrivelse

En middelstor familie af lamelsvampe med mellembrunt, mørkebrunt eller violetsort sporestøv. Enkelte ikke-danske arter har trøffelformede frugtlegemer og lever underjordisk.

Bredbladfamilien er en af de klassiske familier inden for hatsvampene. Tre morfologiske træk optræder næsten kun i Bredbladfamilien: violet sporestøv, sporer med spirepore og cystider med gult krystallinsk indhold (chrysocystider). De to sidste karakterer kan kun ses i mikroskop. Der er dog mange arter, der mangler ét, to eller alle tre kendetegn, og disse kan også optræde i andre slægter med brunt eller mørkt sporestøv uden for familien, men kun sporadisk. Sporerne er glatte hos næsten alle arter. Den klassiske opdeling af familien er i Skælhat-gruppen med brunt sporestøv og Bredblad-gruppen med violet sporestøv, men der er dog en del arter inden for Bredblad-gruppen, der har brunt sporestøv. Undertiden indskrænkes familien til kun at omfatte Bredblad-gruppen med slægter som Nøgenhat (Psilocybe), Bredblad (Stropharia) og Svovlhat (Hypholoma).

Bredbladfamilien har overlevet introduktionen af DNA-tests stort set uforandret. Den eneste store overraskelse har været, at Agerhat (Agrocybe) har vist sig at høre med til familien. Hos de øvrige slægter er hathuden opbygget af aflange celler i lange hyfer, men Agerhat har runde celler i hathuden og har derfor tidligere tilhørt Gulhatfamilien (Bolbitiaceae), men deres DNA placerer slægten i Bredbladfamilien, det gælder i hvert fald arterne omkring Mørk Agerhat (Agrocybe erebia).

I tidligere tid opererede man kun med nogle få slægter inden for familien, men nu til dags arbejder man med mindre slægter, som i DNA-studier har vist sig at udgøre naturlige grupper. Yderligere enkelte arter har vist sig afvigende i DNA-henseende, og man kan forvente yderligere opdeling af nogle af de gammelkendte slægter.Alle familiebeskrivelser skrives kollektivt af de tilmeldte brugere, hvilket betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre. Eneste krav er at beskrivelserne skal kunne stå alene uden brug af eksterne links. Klik her for at redigere beskrivelsen.

Familiebeskrivelsen er senest redigeret 27-10-2008 18:34:00. Historik (denne familie). Historik (alle familier)

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator