Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

De fleste er flerårige urter med knoldformet til vandret jordstængel; bladene er brede og netnervede, afvigende fra den almindelige type græsagtige blade hos de enkimbladede. Andemadgruppen er dog totalt afvigende herfra, se nedenfor!

Familien er dog især kendetegnet ved blomsterstanden, der er sambo. Blomsterne er små og sidder i et langt kolbeformet aks, hvor han- og hunblomsterne er adskilte. Blomsterstanden er omgivet af et hylsterblad, som kan være karakteristisk farvet. Frugten er et bær eller en kapsel.

Der kendes ca. 2000 arter fordelt på ca. 105 slægter. I Danmark har vi 2 hjemmehørende slægter med 3 arter samt et par slægter med forvildede haveplanter.

Nyere studier placerer den stærkt afvigende andemadgruppe (2 slægter i Danmark) i familien. Den placering bruges også her på Fugleognatur.dk. Det afgørende morfologiske argument er, at arter af andemad, når de en sjælden gang blomstrer, har en særbo blomsterstand, med hylsterblad og få han- og hunblomster, der tydeligvis er analog til arums blomsterstand med hylsterblad og adskilte han- og hunblomster.

Denne opfattelse af andemad bruges her på Fugleognatur.dk, men der er næppe fuld faglig konsensus om den.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: