Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

Familien omfatter små insektædende urter, der typiske vokser i vand eller på fugtig bund.

Blomsten er af læbelomsttypen: undersædige, tvekønnede, og uregelmæssige med 5-bladet eller 2-løbet bæger og sambladet 2-læbet, 5-fliget krone med spore. Der er kun 2 støvdragere og støvvejen består af en 1-rummet frugtknude med midtstillet, kugleformet frøstol og kort griffel med 2-lappet støvfang. Frugten er en kapsel.

Familien har 5 slægter og ca. 250 arter. I Danmark har vi Blærerod - Utricularia - med 5 arter og Vibefedt med 1 art.

Blærerod fanger smådyr i vandet efter et fældeprincip, hvor smådyr suges ind i en blære, hvor der er undertryk i forhold til omgivelserne, når byttedyret berører et triggerhår, der får et låg til at klappe ind, hvor dyret så suges ind og siden omsættes.

Vibefedt vokser mere tørt og fanger insekter o.a. smådyr efter fluefangerprincippet. Princippet kan minde om det, der forekommer hos Soldug, som Vibefedt ikke er nærmere beslægtet med, men Vibefedts fangsmekanisme har en helt anden biologisk oprindelse og de 2 fangsmetoder er udviklet uafhængigt af hinanden.

Etymologi: Lentibulariaceae stammer fra en tidligere slægt i familien Lentibularia, der siden er sammenlagt med Blærerodslægten. Lentibularia er forvansket form af lenticularia, der betyder "planten med de små linser" og hentyder til de linseformede fangstblærer hos Blærerod.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: