Artsleksikon

Vælg den art du leder efter på listen, eller find arten via søgefeltet i menuen øverst på siden.
Sortering:   

 Beskrivelse af familien

En gammel familie, der har bevaret mange primitive (oprindelige) træk for tokimbladede, så som flerfoldsfrugt. Af primitive træk kan nævnes, at blomsterne (tvekønnede) har mange støvdragere og frugtanlæg i et ofte ikke fast antal. De fleste har insektbestøvning og blomsterne har ofte honningkirtler på indersiden af kronbladene; Frøstjerne har dog (også) vindbestøvning.

Roden er en trævlerod. De fleste arter er urter, men Skovranke (Klematis) er dog en flerårig, klatrende træ- og lianagtig busk.

De fleste arter er mere eller mindre giftige. Stormhat er endog meget giftig.

Den enkelte frugt kan være en nød (hyppigst), et bær eller en bælg.

Familien er meget forskelligartet med typer som Ranunkel (gule eller hvide blomster, nød), Anemone (nød), Frøstjerne (reduceret blomst uden kronblade og med tidligt affaldende bægerblade, nød), Akeleje (flerfoldsfrugter bestående af bælgkapsler) og Druemunke (bær) og Skovranke (klatrende træagtig lian, nødder med lang håret frøhale dannet af griflen, der tjener til spredning).

- Man er dog ret sikker på, at familien er monofyletisk.

Apomixis (småartdannelse) er kendt fra Nyrebladet Ranunkel, der består af et meget stort antal småarter (apomikter), som ikke er fuldt ud beskrevet i Danmark.

Specielle bestøvningsforhold findes hos Engblomme (Trollius), hvor bestøvningen afhænger af en eller flere arter af små fluer.

Beskrivelser skrives kollektivt af medlemmerne. Det betyder at også du kan redigere denne beskrivelse og dermed gøre den bedre.



De senest indberettede arter i Naturbasen: