Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
6. maj 2021
 

Historik

Familiebeskrivelse

Galmyg er små insekter, sjældent mere end 2-3 mm lange - mange arter endnu mindre end 1 mm. De er karakteristiske ved at have hårede vinger, hvilket er usædvanligt blandt tovinger, og lange antenner. Larverne af de fleste arter lever af planteføde og mange af dem fremkalder karakteristiske galler på en enkelt eller nogle få nærbeslægtede planterarter. Mange vil nikke genkendende til de karakteristiske hårede skudspidsgaller af Jaapiella veronicae på tveskægget ærenpris (Veronica chamaedrys) eller bøgegalmyggens (Mikiola fagi) hårde og spidse galler på bøgeblade. Forpupningen foregår hos nogle arter i galler, mens larverne hos andre arter forlader gallen og forpupper sig i jorden. Kendskab til gallens udseende og værtsplanten er i mange tilfælde tilstrækkeligt til en sikker artbestemmelse. Larverne er maddiker med hvidlige eller - ganske ofte - orange farver. Larvene har et brystskjold, som muliggør bestemmelse til slægt. Larverne hos den store slægt Contarinia kan hoppe højt i vejret når de forstyrres.

Der var i 2006 kendt 286 arter fra Danmark, plus 21 som kun var bestemt til slægt. Der er kommet nye arter til siden da. Der kan givetvis findes mange flere arter i landet. Fx resulterede Jørgen Jørgensens undersøgelser på Læsø 1997-2003 samt Marcela Skuhravá og Václav Skuhravys besøg på 22 lokaliteter i København og Nordøstsjælland i 2002 i totalt 73 nye arter for landet.

Galmygfamilien inddeles i tre underfamilier. Langt den største er Cecidomyiinae med 275 arter. I denne underfamilie er arterne næste alle fytofage og visse af dem er skadedyr på afgrøder, fx skulpegalmyg (Dasineura napi) på raps. Der er dog også prædatorer, som Aphidoletes aphidomyza der er indført til landet med brug i biologisk skadedyrsbekæmpelse i drivhuse for øje. Arterne i slægten Mycodiplosis lever udelukkende af sporer af planteparasitiske svampe som rust og meldug. De to øvrige underfamilier, Porrycondylinae og Lestremiinae, består mest af saprofage arter, som lever frit i jorden, i dødt plantemateriale eller under barken på træer.

I hele verden findes godt 3000 navngivne arter, men dette er givetvis langt fra det reelle artstal. Familien er meget understuderet, især i Troperne.

Litteratur:
Skuhravá M., V. Skuhravý & J. Jørgensen (2006) Gall midges (Diptera: Cecidomyiidae) of Denmark. Entomologiske Meddelelser 74 (special issue): 1-94.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator