Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

20. april 2005

Suler i fremgang - også i Danmark

Den europæiske bestand af suler er vokset markant de senere år. Fremgangen slår nu også igennem i Danmark, hvor der ses flere suler end nogensinde.

De sidste uger er observeret usædvanligt store mængder af trækkende suler langs Vest- og Kattegatkysterne. Der er i de fleste tilfælde tale om adulte fugle.

Morten Frederiksen, der forsker i havfugles populationsdynamik ved Centre of Ecology and Hydrology, Skotland, oplyser, at de suler, der forekommer i Danmark sandsynligvis stammer fra øen Bass Rock, Skotland, der er Nordsøens største ynglekoloni med mere end 50,000 ynglepar.

I modsætning til andre havfugle har sulerne klaret sig godt i de senere år. Siden 1900 er bestanden vokset fra 40-50,000 til mere end 300,000 ynglepar i dag. Der synes ifølge Morten Frederiksen ikke at være noget i miljøet, der kan påvirke deres ynglesucces. De får altid omkring 0,7 unge på vingerne per par.

Forklaringen er formodentlig, at sulerne har et bredt fødevalg og tager mange forskellige slags fisk. De har derfor sjældent svært ved at finde tilstrækkelig med føde. For tiden er der flere sild i Nordsøen end på noget tidspunkt siden starten af 1960erne, så det er nærliggende at tro, at det er sildene, sulerne tiltrækkes af. Dette stemmer overens med, at fiskerne rapporterer om store forekomster af sild langs Vestkysten.

Morten Frederiksen oplyser endvidere, at den danske vestkyst ligger indenfor sulernes normale fourageringsradius. Suler flyver uden problemer 5-800 km væk for at samle føde, selv når de har unger. I rugetiden eller før de lægger æg kan de sikkert flyve endnu længere.

Sulerne i kolonien på Bass Rock kan følges på webcam www.outercam.co.uk/ssc/bass2


Foto: Steen Reimers

De senest indberettede arter i Naturbasen: