Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. juni 2007

Ny viden om uglernes systematik (Lepidoptera: Noctuidae)

I en artikel fra 2006 foreslår forfatterne en ny klassifikation for overfamilien Noctuoidea. Det er en overfamilie som er kendetegnet ved at dens medlemmer har et tympanalorgan (høreorgan) på forkroppen. Organet bruges til at lytte efter flagermusenes ekkolokerings-skrig, hvorved de kan nå at undvige i tide. I Danmark er overfamilien traditionelt inddelt i tandspindere (Notodontidae), penselspindere (Lymantriidae), bjørnespindere (Arctiidae) og ugler (Noctuidae). Ofte er Nolidae også opført som en selvstændig familie. Problemet med denne klassifikation er at familien ugler faktisk ikke er særlig veldefineret.

På baggrund af både morfologiske og molekylære data nåede forfatterne frem til at penselspinderne, bjørnespinderne og noliderne havde deres nærmeste slægtninge blandt de quadrifine ugler. Det er derfor naturligt at lade dem være underfamilier i uglernes familie. Denne nye, mere omfattende definition gør Noctuidae velafgrænset og monofyletisk.

Ordforklaring:

Quadrifine ugler: Der udgår 4 ribber fra bunden af bagvingens midtcelle.

Trifine ugler: Der udgår 3 ribber fra bunden af bagvingens midtcelle.

Figurtekst:

Familien Noctuidae’s formodede fylogeni. Hver gren repræsenterer en underfamilie. Underfamilier med repræsentanter i Danmark er angivet med en prik.

Reference:

Lafontaine, J.D. & Fibiger, M.,2006: Revised higher classification of the Noctuoidea (Lepidoptera). Canadian Entomologist 138:610-635.


Foto: Familien Noctuidae’s formodede fylogeni

De senest indberettede arter i Naturbasen: