Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

15. november 2013

Er DCE en uvildig institution i konsekvens vurderinger for de betalende myndigheder

Fuglebeskyttelsen i Arresø nedprioriteres.

Institutionen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi er indgangen for bl.a. myndigheder og interesse organisationer. Splittelsen mellem DOF (Dansk Ornitologisk Forening) og Naturstyrelsen er nu afgjort af DCE. Det nationale center mener at forholdene bliver bedre for fuglene ved at den sydlige ende af Arresø afspærres for sejlende trafik i de vintermåneder, hvor Stor Skallesluger raster i søen. I vinter 2013 rastede 2000 St. Skalleslugere her, men 5000 holdt til oppe ved Arresøens vestlige side ved ud for kanalen. Arresø er beskyttet af EU Fugle-og Habitatdirektiver. Her er det de udpegede arter, der har første prioritet og gældende for denne fugl. Arresø er ikke udpeget som værende et delområde. NST og DCE bryder hermed beskyttelsen af denne fugl, der fanger fiskene hvor de er. Stor Skallesluger har en stor flugt afstand, da der tilbage i tiden i Skandinavien blev drevet intensivt jag på denne fiskeædende fugl. Forsigtigheds- princippet er også et af beskyttelsesværktøjerne, som træder i kraft i tvivls spørgsmål.

I de nye fremlagte sejladsregler må bådene: motor både, vindsurfere og al sejlende gå så tæt som 50 m på fuglenes ynglesteder i rørskoven. Dette er for lille en beskyttelses zone for ynglende Rørhøg og Rørdrum. Afstanden bør være mindst 200m. I fremtiden vil Arresø modtage endnu mindre mængder af fosfor i. flg. Vandhandleplanen. Det vil gøre rørzonen endnu smallere og altså give endnu mindre tagrør at skjule rederne og fuglene i. I det nugældende sejladsregulativ må der ikke sejles i fuglenes yngletid. Uanset afstand til rørskoven så bliver de nye regler dårligere for de ynglende fugle.

Vi feltornitologer er uenige i denne afgørelse og det sidste ord er ikke sagt i denne 6år lange sag



Foto: Ivan abramowitz St. Skallesluger i Arresø

De senest indberettede arter i Naturbasen: