Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. januar 2004

Klimaændringer: Nye sommerfugle til Danmark

Ifølge Berlingske Tidende kan Danmark se frem til en række nye dagsommerfugle i fremtiden som følge af klimaændringer. Måske ender det med, at der bliver flere danske dagsommerfuglearter.

For eksempel er violet perlemorssommerfugl indvandret fra Tysland til Danmark, hvor den nu yngler på Falster.

Denne art er blot en af en række mellemeuropæiske dagsommerfugle, der i disse år indvandrer til Danmark, ligesom sommerfugle fra det sydlige Danmark begynder at dukke op længere mod nord.

Sommerfuglenes udvidelse af deres udbredelsesområder skyldes formentlig højere temperaturer som følge af klimaændringer. De højere temperaturer gør sommerfuglene i stand til at opholde sig og yngle i egne, der tidligere har været for kølige for dem.

Hvis forventningerne om et varmere klima i fremtiden holder, vil udviklingen ifølge Michael Stoltze, der er sommerfugleekspert hos Danmarks Naturfredningsforening, føre til, at der bliver flere ynglende dagsommerfuglearter end de 68 arter, der kendes i dag.

Blandt de arter, der kan forventes at indvandre til Danmark, er sydeuropæisk svalehale, galathea og østlig perlemorssommerfugl.

Det varmere vejr har også betydet, at en ellers udryddet art fra den danske natur, sort ildfugl, er genindvandret til landet fra Nordtyskland.

Ifølge Michael Stoltze, er de sommerfugle, der spreder sig, typisk almindelige i Mellemeuropa, hvor de trives i det dyrkede land. De sjældnere arter, der lever i mere vild natur, har dårlige vilkår i Europa. Indvandringen fra syd erstatter derfor ikke de mange dagsommerfugle, der er uddøde eller blevet meget sjældne i Danmark siden midten af 1950erne.

Der er endnu ikke lavet større undersøgelser af klimaeffekten på dagsommerfuglene herhjemme. En række udenlandske udenlandske undersøgelser har dog vist, at klimaændringerne spiller en betydelig rolle for deres udbredelse og overlevelse.

Læs mere her: www.berlingske.dk...

De senest indberettede arter i Naturbasen: