Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. juni 2007

Dagsommerfugle og dagflyvende insekter: Lærkedal 10/6 2007

En dejlig tur men lidt for varmt – 30 grader og sol hele tiden. Alle vejskilte var groet til i græs, men alligevel nåede 17 af de tilmeldte deltagere frem omtrent til tiden. Vi blev inddelt i grupper efter interesser og med det formål at dække så meget af Lærkedals område som muligt.

Hovedtemaet var Dagsommerfugle og dagflyvende insekter, men det stod hurtigt klart, at der ikke var ret mange dagsommerfugle på vingerne. Derfor kiggede vi også på natsommerfugle, der kunne drives op om dagen, samt de mange guldsmede, der sværmede ved søen og i engen.

Græs, brændenælder og tidsler stod mandshøjt, men heldigvis var der slået stier på gården så man lettere kunne færdes. Bjerg-holdet nåede helt op på den yderste bakke for at undersøge overdrevet, og sivede så langsomt ned til den næsten bundløse eng. En vred ko hjalp dem med at komme ned af bakken til tiden. Eng-holdet skulle først checke overdrevet og var så flittige med at tage noter at de nåede ret sent frem til målet, engen. Et lille men eksklusivt hold ledte efter biller i nærheden af gården.

Det foreløbige resultat ser således ud: Dagsommerfugle (11), Natsommerfugle (16), Guldsmede (8), Fugle (7), Tæger (1), Fluer (3), Karplanter (41) og Diverse (8). Artslisten for biller er stadig under udarbejdelse.

Efter frokost var der korte demonstrationer af billeindsamling og hvordan man bruger feromoner til glassværmere. I bygningen blev der fremvist kasser med sommerfugle og der var lagt håndbøger frem til artsbestemmelse. Leif Jensen havde også medbragt gratis tobaksplanter til at lokke store sværmere med, så folk benyttede sig af lejligheden til at få småplanter med hjem. På grund af varmen opholdt vi os helst i skyggen på plænen. Det lykkedes dog at sende yderligere to grupper ud på eftermiddagstur til engarealerne i den nordlige udkant af Lærkedal.

Det var første gang vi prøvede at lave et fællesarrangement, men vi er tilfredse med resultatet. Der blev lavet venskaber på kryds og tværs samt aftalt små ture sammen. Vi bør senere lave en nat-ekskursion, da Lærkedal så interessant ud til lys- og sukkerlokning.

Opslaget om turen findes her. www.fugleognatur.dk...show_message

Artslisten for Lærkedal findes her. De fleste fund stammer fra ekskursionen.

www.fugleognatur.dk/lokalitet...

Deltagerne opfordres nu til at sende små historier fra dagen ind som kommentarer til denne turrapport. Billeder fra turen kan uploades til galleriet og linkes til i kommentarerne.


Foto: Kent Bovin

De senest indberettede arter i Naturbasen: