Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

4. februar 2014

Hvor er Danmarks vildeste hotspots for artsrigdom?

I 2014 starter Aarhus Universitet et nyt stort biodiversitetsprojekt, i samarbejde med de to store danske naturhistoriske museer og Københavns universitet.

Projektet hedder Biowide og formålet er at skabe ny viden om og engagement for Danmarks biodiversitet. Det vil vi gøre ved at gå i dybden med biodiversiteten på 130 sites fordelt på tværs af Danmarks landjord. Vi vil finde og bestemme svampe, planter, mosser, laver og smådyr i et samarbejde mellem dedikerede eksperter og interesserede frivillige. Som supplement til normal artskortlægning vil vi anvende genetiske metoder til at finde den biodiversitet som vi ikke kan kortlægge med traditionelle metoder.

For at kunne overkomme denne opgave har vi begrænset os til en skala på 50 x 50 meter for hver af de 130 sites.

10 af de 130 sites i projektet udvælges som hotspots – steder med en enestående natur og usædvanligt mange sjældne og truede arter. Da vi umuligt kan have overblikket over Damarks mest enestående naturområder vil vi bede det store miljø af danske frivillige naturinteresserede om at hjælpe os med at finde disse 10 hotspots og deltage i afstemningen om hvilke hotspots som er de bedste = rigest på enestående arter.

Et hotspot er altså det område, hvor vi vurderer at kunne finde flest sjældne og truede arter indenfor 50 x 50 meter.

Området skal ligge i Jylland, på Fyn, Sjælland eller Lolland/Falster (og det er ikke fordi vi har noget specielt mod Bornholm eller andre øer, men vi har været nødt til at begrænse os).

For at få et varieret billede af Danmarks mest enestående naturområder eftersøger vi hotspots inden for følgende grupper:

Karplanter

Mosser

Laver

Svampe

Biller

Myrer

Edderkopper

Sommerfugle

Bier

Svirrefluer

Tæger

Landsnegle

Hvis du har et forslag til sådan nogle hotspots, sæt dem ind i google maps eller stem på andres forslag til hotspots – se vejledning herunder. Og husk, i dette projekt vil vi forsøge at finde alle arter, med traditionelle metoder og moderne genetiske metoder. Men vi kommer kun til at studere områder på 50 x 50 meter og derfor vil vi bede dig sætte markeringen så præcist som muligt, lige der hvor du mener at de allerrigeste forekomster findes. Man må foreslå eller stemme på lige så mange hotspots som man vil, men vi er kun ude efter de bedste. Dine markeringer skal være sat senest 14. februar 2014.

For vejledning biowide.dk/filer



Foto: Marianne Graversen

De senest indberettede arter i Naturbasen: