Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. april 2014

Natur- og Miljøklagenævnet og kommunernes og andres lovlydighed

Natur- og miljøklagenævnet er øverste og sidste appelinstans i natur- og miljøsager. Ifølge lovgivningen kan nævnets afgørelser ikke ankes.

Men nævnet har ingen magtmidler til at sætte sin afgørelser igennem, og har så vidt vides heller ikke muligheder for at sætte tidsfrister på efterlevelser af afgørelser. - Man regner med, at Danmark er et retssamfund, og at danskerne i princippet er lovlydige borgere.

Hvis en kommune ikke overholder lovgivningen, d.v.s. sidder nævnets afgørelser overhørig, så er det eneste, de forurettede borgere kan gøre, at klage til Statsforvaltningen (omtrent svarende til statsamtet i gamle dage før amternes nedlæggelse). Men det er en langsommelig proces, der kan tage adskillige år, og ofte er stærkt ressourcemæssigt, også psykisk, belastende for borgerne.

Der foreligger nu mindst 2 tilfælde, hvor kommuner ikke har efterlevet Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser, når de gik dem imod. Der et mindre, men meget principiel sag angående 2 vandhuller i Frederikssund Kommune, og en større, ret betændt sag omkring uretmæssig forvaltning fra Thisted Kommune; her er bl.a. okkerloven også i spil.

I ingen af de 2 kommuner har man efterlevet Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser. I Thisted (Villerslev Mose-sagen) er der gået over et år. En bred vifte af personer med vidt forskellig politisk observans har klaget til statsforvaltningen over Thisted Kommunes behandling af sagen.

Det er temmelig rystende, at en kommune ikke efterlever en afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet.

Hvad synes I, vi skal gøre ved det? :-P

De senest indberettede arter i Naturbasen: