Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

26. juni 2007

Blå Iris-ekskursion til Saltholm

Den 24. juni 2007 havde Dansk Botanisk Forening ekskursion til Saltholm, hvor hovedformålet var at bese øens store bestand af Blå Iris – Iris spuria. De ca. 20 deltagere, hvoraf 2 var kommet til øen i havkajak, fik da også set planten i rigt mål. – Blå Iris findes i Danmark på Saltholm samt i en lille bestand (under 200 skud) på Koklapperne på Vestamager. For 70-100 år siden var der forekomster bl.a. i Nakskov Inderfjord, på Fynshoved og på Sydamager (Sydvestpynten).

Den blå iris findes overvejende på det nordlige Saltholm, hvor den har 2 store udbredelsesområder samt flere mindre bestande. Imidlertid er arten i fremgang på Saltholm, og ser ud til at sprede sid mod syd, især ned langs Saltholms østkyst. Der findes efter sigende mindre anneksbestande næsten ned til Svaneklapperne ved Saltholms sydende. Mod nord står Blå Iris ud til få meter fra havlinjen og klarer sig fint der, og der kunne også findes afblomstrede skud næsten ud til havlinjen.

Vi så de store bevoksninger af Blå Iris, men desværre var arten ved at være afblomstret, hvor den traditionelt ellers netop har kulmineret omkring sankthans. Vi skulle nok have været derovre et par uger før, men det er jo ikke til at vide, når ekskursionen planlægges.

Der var dog enkelte planter i blomst; og de blev beset og fotograferet ivrigt. Det er dog bemærkelsesværdigt, hvor få blomstrende/afblomstrede skud der var: måske et for hver 100 bladskud. – Hvad kan forklaringen være? Højvandet i november 2006, hvor næsten hele Saltholm var oversvømmet? – Men den blå iris så nu ud til at have det udmærket – bortset fra, at den var lidet tilbøjelig til at blomstre. – Kreaturgræsningen er effektiv i området, og Blå Iris klarer den fint og breder sig! Kvæget havde nogle steder nappet et par blomster, men ikke i særligt stort omfang. (det kan også være øens harer, der har nappet dem).

På turen blev diskuteret, hvordan Blå Iris egentlig var kommet til Saltholm; der er omkring 700 km. ned til næste forekomst, i Rhinlandet. Der havde været en mistanke om, at den oprindeligt skulle være indslæbt med skibe i Middelalderen. Nu afdøde Anfred Pedersen havde en teori om, at Filtet Hestehov (som også har en isoleret forekomst i Danmark ved østdanske kyster) var indslæbt med ballast fra skibe, der sejlede på de store centraleuropæiske floder i Middelalderen. Noget tilsvarende kunne være tilfældet for Blå Iris. – Det modsiges dog af, at nogle af de tidligere forekomster lå noget fra skibenes alfarvej. Forekomsterne på Skånekysten, h hvor den findes 3-4 steder og hvor de kalder den ”Dansk Iris”, er også bemærkelsesværdige. En deltager ytrede noget om en nu afdød botaniker, der havde haft en kedelig vane med at udbrede sjældne planter til nye lokaliteter.

Jeg er dog ret overbevist om, at de danske forekomster er ægte og oprindelige. Der er nok tale om et varmetidsrelikt eller lignende. Plantens frø kan flyde på vandet, og kan sikkert skylles ud i havet ved store oversvømmelser.

Der går rygter om fund af Blå Iris ved Nivå-bugten. Det ville alligevel være lidt overraskende, men kan ikke helt afvises. Man skal dog være opmærksom på forvekslingsmulighederne med den dyrkede Sibirisk Iris, der godt kan forvilde sig på strandenge. De vigtigste forvekslingsmuligheder er beskrevet i Felthåndbogen på Fugleognatur.

Skønt Blå Iris var ekskursionens hovedmål, blev der også fundet en del andre bemærkelsesværdige og usædvanlige planter. Bl.a. rummer Saltholm store bestande af Stilket Kilebæger og Druegåsefod, som også blev fundet. Gærde-Kørvel, som ikke er så almindelig i Danmark, vokser i store bestande syd for Saltholms havn. – Der var ikke tiden til sentblomstrende arter som Smalbladet Hareøre m.v.

Øresunds-Hønsetarm, som er kendt fra engmyretuer på Saltholm, blev eftersøgt på den sidste kendte lokalitet, som var på Nordøstsaltholm i et område, hvor der også er mange Blå Iris, men desværre uden resultat. Den er muligvis nu forsvundet fra den danske flora; der er dog en lille mulighed for, at den er overset nogle steder på Saltholm og Vestamager.

Til sidst inden vi skulle retur til Kastrup fik vi forevist Saltholms lille museum, som bestemt er et besøg værd. En mere end 90 år gammel saltholmboer fortalte os levende om livet på øen i hans barndom og ungdom i gamle dage, hvor der var adskillige gårde og også skole på øen. Der nu 5 fastboende mennesker + en halv snes periodevis beboede sommerhuse på Saltholm.Øens restaurant eller kro lukkede for en halv snes år siden p.g.a. formelle sundhedskrav m.v. fra myndighederne. Alt drikkevand skal transporteres til øen, og man kan ikke bruge indsamlet regnvand til husholdningsformål, bl.a. p.g.a. forurening fra udkastet flybrændstof i forbindelse med landinger i Kastrup.

Poul Evald


Foto: Poul Evald Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: