Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

10. maj 2014

Rødlig Perlemorsommerfugl - eftersøgning i 2014

Siden ca. 1950 har de danske dagsommerfugle oplevet en helt uhyrlig tilbagegang, især som følge af landbrugets stigende brug af pesticide- og gyllespredning på markerne, omlagt skovbrug, og decideret ødelæggelse af levesteder, hvilket især inkluderer etablering af sommerhusområder og anlæggelse af marker. Alt afhængigt af hvad man betragter som fastboende arter, har vi i Danmark 14-20 uddøde dagsommerfuglearter, ud af en total mængde på 97 fundne arter. I dag går det hurtigt med tilbagegangen, hvor 4 arter er forsvundet på blot 20 år. En af de absolut mest truede arter i dag, er Rødlig Perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne), som står til skud for at blive den næste dagsommerfugleart der forsvinder fra Danmark. Den er gået fra at være almindelig i stort set alle bøgeskove på Øerne og Østjylland, til nu kun at findes på en lille håndfuld lokaliteter på Lolland, Midt- og Sydsjælland. Dette er dog måske for meget sagt, da den i princippet sagtens kan gemme sig i flere skove landet over. Derfor er vi en lille gruppe, der synes at det ville enormt fedt, hvis bl.a. FugleogNatur’s brugere kunne kigge i deres lokale skove, efter denne meget sjældne perlemorsommerfugl. En gruppe medlemmer af Dansk Entomologisk Forening forhandler i øjeblikket med ejerne af en af sidste danske lokaliteter med Rødlig Perlemorsommerfugl, om pleje af skoven til fordel for denne, og kendskab til artens tilstedeværelse på andre ”nye” lokaliteter, kan måske resultere i, at der også her udføres lignende plejeformer. En større eftersøgning af arten rundt omkring i Danmark, vil forhåbentlig også afgive værdifulde data til det (af Naturbasen og Naturhistorisk Museum) nyligt lancerede Atlasprojekt Danske Dagsommerfugle 2.0 www.fugleognatur.dk...show_message Længere nede i teksten ses en oversigt over de mest sandsynlige lokaliteter for en overset bestand af Rødlig Perlemorsommerfugl i Danmark.

Om Rødlig Perlemorsommerfugl

I 1940 var Rødlig Perlemorsommerfugl endnu en ret almindelig art i Danmark, med en udbredelse der i Jylland dækkede hele den østlige del af halvøen, fra Aabenrå i syd, til Hou i nord. Det er i Jylland at tilbagegangen har været størst, da den herfra formentlig er forsvundet fra mere end 70 kendte lokaliteter. Den er senest set i Staksrode ved Vejle Fjord i 2005. På Fyn fandtes Rødlig Perlemorsommerfugl ligeledes mange steder, men er sidst set i Snarup Mose i 2003. På Lolland-Falster er den fundet en del steder, og findes heldigvis stadig årligt i Søholt Storskov, Hydeskov og Hamborg Skov. I 2012 er et enkelt individ set i Mellemskoven på Falster. På Sjælland fandtes den endnu i 1980’erne mange steder, men er i Nordsjælland ikke set siden 1992, hvor det sidste individ blev fundet i Gribskov. Rødlig Perlemorsommerfugl har dog endnu en talstærk bestand i Store Bøgeskov nord for Ringsted, såvel som den i løbet af de seneste 5 år er fundet i Lorup Skov, Nordskov (ved Stenlille), Tokkeskov og Kirkeskov.

Rødlig Perlemorsommerfugl lever i små rydninger og lysninger, samt langs lysåbne skovveje, i bøgeskov. Larven lever på diverse viol-arter, og kræver derfor en vis repræsentation af sådanne på lokaliteterne. Arten lader til at foretrække relativt tørre steder uden for høj underskovs-vegetation, og hvor violplanterne står frit og soleksponeret fremme om foråret. Flyvetiden starter i varme år allerede i første uge af maj, og varer så til omtrent midten af juni. En meget sjælden 2. generation kan optræde i juli-august, men denne er så fåtallig, at det ikke vil kunne betale sig at kigge efter arten i den pågældende periode. I år er Rødlig Perlemorsommerfugl fundet så tidligt som d. 30. april, så flyvetiden er allerede godt i gang. Det er altså lige nu, man skal kigge efter den! Rødlig Perlemorsommerfugl ligner Brunlig Perlemorsommerfugl, som også ofte findes de samme steder, men er dog en lille smule senere i sin flyvetid. Man kan læse om artsadskillelsen mellem Rødlig- og Brunlig Perlemorsommerfugl i Felthåndbogen: www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse Natsommerfuglen Sømplet, som er meget almindelig og ses i næsten alle bøgeskove, kan også ligne lidt. Den er dog meget større og flyver helt anderledes (hurtigt, flaksende og nærmest ”forvirret”).

Eftersøgning af Rødlig Perlemorsommerfugl i 2014

På Midtsjælland vil det være oplagt at kigge efter Rødlig Perlemorsommerfugl i Lorup Skov v. Slagelse (sidst set i 2011), Nordskov v. Stenlille (set i 2012), Munkeskov n.f. Haslev (sidst set i 2007), Lellinge Frihed/Tågerød Skov/Åshøje Overdrev v. Køge (sidst set i 2007), Vallø Storskov/Gunderup Kohave (sidst set i 2004), det store skovområde Bidstrupskovene s.f. Hvalsø (sidst set i 1992), og endelig Humleore v. Ringsted (sidst set i 1975).

På Sydsjælland må der være gode muligheder i Tokkeskov v. Karise (sidst set i 2011), Kirkeskov v. Faxe (set i 2012), skovene v. Vemmetofte (sidst set i 2003), Store Dyrehave v. Bønsvig (set i 2005), Knudsskov på Knudshoved Odde (sidst set i 1987), og Hov Skov sv.f. Præstø (sidst set i 1980).

På Falster er Rødlig Perlemorsommerfugl set i 2012 set i Hovedskov/Mellemskov, og på Lolland er den senest i 2004 set i det store skovområde Kristianssæde Skov.

På Fyn er den set mange steder helt op i 1990’erne. Oplagte steder må være Gudbjerg Skov og skovområdet Løvehave hhv. nord og nordvest for Svendborg. I skovene lige nord og vest for Faaborg, er Rødlig Perlemorsommerfugle set helt op til 1990. På Nordfyn er det ikke mange år siden den sidst er set i Søndersø Skov, Årligmark Skov, Ruehede Skov og Morudskov.

Jylland har oplevet den værste tilbagegang af Rødlig Perlemorsommerfugl, og det er derfor diskutabelt, hvor mange lokaliteter der endnu holder muligheden for at husere en bestand af denne. De bedste steder må dog være skovene ved Vejle Fjord, Rold Skov, og Løvenholm Skov/Fjeld Skov på Djursland.

Vi håber, at folk rundt i landet vil kigge en ekstra gang, når de ser en rød dagsommerfugl i en bøgeskov her i maj. Det er virkelig en nødvendighed at få registreret arten fra så mange lokaliteter som muligt, nu hvor den er så tæt på at forsvinde. Artens kort med lokaliteter på FugleogNatur ( www.fugleognatur.dk/vispaakort... ) kan være en rigtig god hjælp, hvis man vil føre deciderede eftersøgninger af Rødlig Perlemorsommerfugl, da det indeholder stort set alle lokaliteter, den gennem tiden er fundet på i Danmark. Her kan man finde tidligere findesteder i eget lokalområde og endda se hvornår den sidst er set der. Husk at indtaste eventuelle fund af Rødlig Perlemorsommerfugl, såvel som det vil være yderst velkomment, at det bemærkes her i tråden, hvis man har eftersøgt arten uden held på en given lokalitet.


Foto: Rødlig Perlemorsommerfugl fra Store Bøgeskov, 2014

De senest indberettede arter i Naturbasen: