Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. juli 2007

Sensationelt fund af sjælden orkidé ved Villestrup Å i Mariagerfjord Kommune

For ganske nylig oplevede lektor Henrik Ærenlund Pedersen (Botanisk Museum) noget, der kunne gå hen og blive hans livs botaniske fund. I forbindelse med en anden botanisk undersøgelse fandt Henrik - mere eller mindre - tilfældigt - den yderst sjældne orkidé Bakke-Gøgeurt med det latinske navn Orchis ustulata.

Bakke-Gøgeurt er i dag en ekstremt sjælden planteart. Før 1950 voksede Bakke-Gøgeurt på over 50 lokaliteter i Jylland og på Øerne. Disse bestande er forsvundet én efter én indtil at der i midten af 1970’erne kun var én kendt lokalitet tilbage i Danmark. Resten af bestandene er forsvundet især som følge af opdyrkning og tilgroning. I 1997 blev en hidtil ukendt bestand i midlertidig opdaget på en anden lokalitet i Himmerland.

Den ny opdagede bestand blev opdaget på et overdrev ved Villestrup Å i Mariagerfjord Kommune og består af kun tre blomstrende planter. For at sikre den sjældne orkidés levested er det helt afgørende at der foretages en pleje af arealerne. Afgræsning med køer eller høslæt holder skyggegivende græsser, stauder, buske og træer nede. Lodsejerne er meget begejstrede over nyheden om at en af landets sjældneste planter gror på deres ejendom. Fremtidsudsigterne for bestanden er gode, da Mariagerfjord Kommune og lodsejerne har et glimrende samarbejde om plejen af arealerne - så udsigterne for bestanden er gode.

Biolog Rasmus Fuglsang Frederiksen, Mariagerfjord Kommune, siger: ”Vi er i Mariagerfjord Kommune meget fokuserede på naturpleje. Hvis vi skal bremse nedgangen i biodiversitet i vores land er der er et akut behov, for at sætte gang i handlinger, der sikrer vores tilbageværende naturarealer. Mere end 20 % af alle arter i Danmark er ifølge Den danske Rødliste truet af udryddelse.”

Villestrup Ådal har med den nye opdagelse bevist sin status som et naturområde af stor international og national betydning. Sikring af korrekt pleje af tilbageværende naturarealer og genoprettelse af tidligere overdrevsarealer mv kan sikre og medvirke til at udvikle ådalens potentiale yderligt.

Kontaktperson:

Rasmus Fuglsang Frederiksen, biolog

97 11 36 19

Mariagerfjord Kommune

Ndr. Kajgade 1

9510 Arden


Foto: Henrik Ærenlund Pedersen

De senest indberettede arter i Naturbasen: