Den moderne intensive danske svineproduktion har fremtiden bag sig
Vi følger alle med i, hvad der sker på Bornholm, hvor øens økonomiske sammenhæng og infrastruktur trues af en nedlukning af slagteriet, der betyder rigtig mange arbejdspladser. Vi føler alle med de slagteriarbejdere, der trues af at blive kastet ud i arbejdsløshed - og har få og små alternativer til beskæftigelse. Vi hører, at der endda er skabt muligheder for udvidelse af svineproduktionen på øen, så det kan komme nok slagtesvin til at holde svineslagteriet i gang. Det er modigt og standhaftigt, at slagteriarbejderne afviser lønnedgang, som betaling for en fortsættelse indtil videre; man ved, hvad det vil sige, at tisse i bukserne for at holde varmen. Det er også sivet ud, at de danske slagterier regner med, at svineslagtningerne efterhånden skal flytte til Tyskland og andre EU-lande, hvor arbejdslønningerne er langt lavere. Huslejerne og andre leveomkostninger er det så også. - Så der er ingen speciel grund til at tisse i bukserne for at holde varmen, læs: bevare noget beskæftigelse på svineslagterierne på det korte sigt, når de alligevel vil blive nedlagt på det mellemlange sig. - Bedre at bruge kræfterne på at omstille sig til noget andet og mere bæredygtigt. Vi hører om svenske boycotter af dansk svinekød, ja, vi hører om så meget. I det nationale perspektiv taler man i forbindelse med den naturplan Danmark, vi endnu ikke har set noget til, om at der skal være nogle robuste jorder, hvor man kan intensivere dyrkningen, uden at det får negative konsekvenser for de samlede natur- og miljøinteresser. - Det er en trossag, jeg personligt tror, det er rent blålys. Det kan slet ikke lade sig gøre. Regeringen har endda åbnet op for, at produktionen af slagtesvin kan øges betydeligt, når man går over til at se på, hvad der faktisk sker af udledninger i stedet for at fokusere på dyreenheder. Jeg melder mig hermed som negativ "sur gammel mand"; det kan simpelt hen ikke lade sig gøre at opretholde, endsige øge,svineproduktionen uden store negative konsekvenser for natur og miljø. Jeg vil også inddrage de etiske aspekter. Grænserne for, hvor maskinelt vi kan tillade os at udnytte et relativ højtstående dyr som svinet, er er simpelthen langt overskredet nu. - Jeg ønsker på ingen måde at "menneskeligegør", "antropomorficere" grisene. Men alligevel, der må være grænser! Vi skal fortsat have en betydelig landbrugsproduktion, men den skal være markant anderledes end den nuværende. Vægten skal ligge på produktion af økologiske kvalitetsprodukter, både vegetabilske og animalske. Det vil give øget arbejdsløs i branchen på det korte sigt, men ikke det mellemlange og lange; men så må det øvrige samfund række de ansatte en effektiv hjælpende hånd til at komme videre. Jeg indleder min egen lille boycot at den traditionelle danske svineproduktion, og vil fremover - når jeg køber svineprodukter - kun købe de økologiske. Et slag i luften og en prut i et glas vand. Det kan være. Men måske griber det om sig. :-) |