Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

16. juni 2005

Grå Fluesnapper på skumringsjagt

For 2. år i træk er vi så heldige at have ynglende Grå Fluesnapper i vores nære omgivelser. For at lokke disse fugle tættere på, har vi anbragt en 3 pæle midt i vores græsplæne; de er ca. 1,30 m høje og står helt frit. Solsortene bruger dem flittigt om dagen, men også fluesnapperne er forbi en 3-4 gange – ellers jager de mest fra bladløse grene der stikker frem eller inde i skyggen fra graners små sidekviste.

Her til aften opdagede vi til vores overraskelse, at en Grå Fluesnapper udvidede sin jagttid helt frem til kl. ca. 22.50. I mild regn sad den på en pæl og gjorde udfald efter udfald, og nærmest altid med gevinst. Kl. 22.50 - det er altså så sent, at i hvert fald vi mennesker har svært ved at se skarp i skumringslyset. Fluesnapperne har for længst vænnet sig til at vi betragter dem på 6-8 m afstand. Nogle gange er de så opslugt af jagten, at de i deres halsbrækkende dyk og manøvrer uforvarende kommer helt hen til os. På en meters afstand!

Det må være den ekstra gevinst der består i forekomsten af de mange små natsværmere, der får denne fluesnapper til at blive ved med at jage længe efter at selv flagermusene er begyndt at flyve. Om dagen fanger den hovedsagelig fluer, om aftenen små sværmere. Det er fascinerende at betragte skuet. Efter en ti minutters jagt flyver den de 20 m op over krattet af dronningebusk, hyld og fuglekirsebær til reden, som befinder sig i en defekt udluftningsrist 6-7 m oppe nær spidsen på nabohusets gavl. Lynhurtigt fodrer den den rugende hun, og suser i lige linje tilbage til sin aftenpæl.

I dag har vi også været vidne til at de to fluesnappere har jagtet husskaderne - hvad der især har forvirret husskaderne, er de nærmest artistiske 'helikopteragtige' ture som fluesnapperne tager rundt om dem i flugten. Det går simpelt hen for hurtigt for skaderne. Disse har rede kun ca. 40 m fra fluesnapperne og man skulle tro, at odds’ene for at få snapperunger på vingerne var dårlige. Men det er en forbavsende kampgejst de voksne fluesnappere lægger for dagen. Ikke alene jager de skaderne væk, forfølger dem langt ud af territoriet under stressende, korte smækkende advarselslyde - de er også set dykke ned over og IND I hovedet med næbbet forrest på den husskade der lå på rede. Det går selvfølgelig ikke stille for sig. Og en anden advarsel lyder nærmest som ”isst-te” , omtrent som den engelske udtale af ordet E-gypt.

Så - man kan godt se på fugle kl. 22.50. Selv om det regner.

Peter


De senest indberettede arter i Naturbasen: