Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

14. august 2014

Bilag IV-arter, randzoner og fosfor

Som bekendt er det ikke tilladt at forringe ynglevandhuller for bilag IV-arter, og for arter som stor vandsalamander, løgfrø, løvfrø og spidssnudet frø er eutrofiering en negativ faktor.

De fleste danske vandhuller er den næringsrige type, der formentlig er P-begrænset, snarere end N-begrænset. Altså er tilførsel af P et problem, ikke mindst fordi det bliver i vandhullet i stedet for at gasse af som N kan gøre.

Når kommuner skal godkende/afvise af godkende udbringning af gødning på marker, skal de sikre, at udbringningen ikke skader sådanne ynglevandhuller, og blandt de hyppige vilkår er bræmmer. De har tidligere være et par meter, men jeg har indtryk af, at man nu går over til at forudsætte, at randzonerne på 10 meter bliver overholdt.

På lerjord og stejl sandjord vil randzonerne i første omgang tage en eventuel overfladeafstrømning, men der vil jo stadig blive en nettotransport af P gennem øget plantebiomasse i randzonen, der til sidst ender i vandhullet. Enten som førne, der langsomt, men sikkert blæser derned, eller gennem øget udvaskning til grundvandet, som løber til vandhullet senere. Randzoner er vel bare en indskudt forsinkelse, men hindrer ikke eutrofieringen?

Det eneste, der virker, er vel, at der i hele det topografiske opland fjernes mere P end der udbringes eller at der er P-balance?

De senest indberettede arter i Naturbasen: