Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

22. juni 2005

Nyt om Tøndermarskens vadefugle

Viber, rødben og kobbersnepper foretrækker at yngle på våde enge. En række landmænd i Tøndermarsken har hævet vandstanden på deres græsarealer med tilskud fra det offentlige – alligevel kan biologerne ikke med sikkerhed sige, at der er kommet flere vadefugle på disse arealer. Det kan blandt andet være fordi der samtidig er kommet flere rovdyr i området.

Trods fredningen af Tøndermarsken i 1988 er antallet af fugle gået markant tilbage. Bestanden af viber i det vigtigste område, de Ydre Koge, faldt således fra 1.597 par i 1983 til kun 75 par i 2000.

For at få fuglene tilbage tilbød myndighederne fra efteråret 2001 en række frivillige ordninger der betød at landmændene kunne få tilskud for at passe arealerne på en mere fuglevenlig måde under ordningen med miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger (MVJ).

Landmændene har efterfølgende spærret afløbene fra de grøblerender (små grøfter på engene) og eventuelle drænrør, der hidtil har afvandet engene, så der nu er en højere vandstand. Inden ynglesæsonen 2004 var det sket på omkring 39% af Tøndermarskens Ydre Koge.

Resultaterne af DMU’s overvågning i 2004 bekræfter at MVJ-arealerne også er de steder hvor der er mest vand. Biologerne har udvalgt tre arter til at belyse effekten af MVJ-ordningen: Vibe, stor kobbersneppe og rødben. For alle gælder, at de klart foretrækker at yngle på de enge, hvor der er mest vand. Alligevel kan DMU ikke med sikkerhed afgøre om MVJ-ordningen har givet flere fugle.

Forskerne mener, at tidligere dræning og/eller opdyrkning af den enkelte fenne har en negativ effekt på fuglene. Desuden kan en øget forekomst af rovdyr, særligt ræve og rovfugle, i de senere år have haft en negativ effekt på ynglefuglene i Ydre Koge.

Disse forhold kan modvirke de positive effekter af MVJ-tiltaget og forklare, hvorfor ordningen ikke umiddelbart resulterer i mærkbare forbedringer for de ynglende vadefugle.

Det samlede antal af vadefugle er dog steget i Tøndermarsken siden bestandene nåede et lavpunkt i 2000. I 2004 ynglede der således 169 par viber i området.

Kilde: DMUNyt

Rapporten fra DMU kan downloades her: www.dmu.dk...ar209_dk


Foto: Johnny Madsen

De senest indberettede arter i Naturbasen: