Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

21. august 2014

Blærerod

Blærerod-blæren har den hurtigste mekaniske fældemekanisme i vand i verden! Arter af slægten Blærerod er kødædende planter, der fanger små byttedyr med bemærkelsesværdige sugefælder. Det er planter, der mangler rødder. Planten har meget tynde, kløvede blade med vinsæk-formede fælder. Fælderne er nogle millimeter i størrelse. Alle bladene er nede i vandet, og kun blomsterne, der sidder på lange stilke, rager op over vandoverfladen. Fælderne er altså også under vandet. Når et vanddyr (såsom vandlopper, Cyclops, dafnier eller små myggelarver) rører de følsomme hår på blæren, suges dyret ind på under en tusindedel af et sekund (under et millisekund). Det vand, der samtidig også suges ind, drænes derefter langsomt ud igen gennem blærens vægge i løbet af nogle timer.

Den mekaniske proces er blevet studeret med et højhastighedskamera af franske forskere. Det viste, at fældens dør giver efter og vender sin krumning. Den væske, der i løbet af nogle timer pumpes ud af blæren, fremkalder et negativt tryk inde i blæren og derved oplagres en elastisk energi i fældens krumme vægge. Fælden er dermed klar til at lukke et bytte ind. Den mindste berøring af de følsomme hår, der sidder på fældens dør, udløser dørens indadgående krumning og derved dørens pludselige åbning. Man kender fænomenet fra den pludselige indbuling, som et undertryk i en plastflaske kan medføre. Det sker meget pludseligt, når trykket, der holder plastflasken udadbulende, overvindes af et undertryk ved en bestemt tærskelværdi. Døren i blærerod-fælden fungerer altså som en elastisk ventil, der pludselig vender sin krumningsretning. Frigivelsen af denne elastiske energi, der er lagret i fældens vægge, fremkalder en ekstrem stærk sugestrøm, som med accelerationer på op til 600 gange tyngdekraften giver byttet, der har udløst mekanismen, meget lille chance for at undslippe. Til sammenligning kan menneskets krop ikke modstå en acceleration på 20 gange tyngdekraften!

Byttet suges altså ind, og meget hurtigt derefter buler døren nu igen udad på grund af trykændringen og vender tilbage til sin oprindelige, udbulende form. Fælden er dermed hermetisk lukket omkring byttet, og det lille vandlevende dyr vil nu blive opløst af plantens fordøjelsesenzymer, og derved forsyne planten med vigtige næringsstoffer. Indtil næste gang, hvor fælden igen har opbygget et indre undertryk ved at pumpe vand ud igennem fældens vægge, og påny er blevet parat til at fange et bytte.

uglesiden.wikispaces.com/Hareskoven+45

Uglesiden er et supplement til BioNyt Videnskabens Verden


De senest indberettede arter i Naturbasen: