Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

30. november 2014

Juleand



Så blev det jul igen. Og med jul følger and.

Men en and er jo ikke bare en and.

”Dyrenes beskyttelse” har lavet en andeguide for at hjælpe med at finde den rigtige steg i køledisken. www.dyrenesbeskyttelse.dk/andeguide

Hér skriver de så bl.a. at berberianden stammer fra moskusanden. Og at Berberianden ikke trives i store flokke, og derfor bliver aggressiv. Det er derfor ”nødvendigt” at klippe både næb og kløer på berberianden. Og i guiden er der berberiænder fra tre forskellige ”anderier”. Alle tre praktiserer næb- og klo-kupering.

Men i samme guide kan man se, at et sted med opdræt af pekingand (som angiveligt stammer fra gråanden) holdes de i flokke på op til 33.000.

Uden at det er nødvendigt med kupering af næb og kløer.

Mens berberianden fra de tre udvalgte "anderier" går i flokke på "kun" 8-14.000 og bliver kuperingskrævende aggressiv af det.

Selv om man almindeligvis siger, at det er forholdene der stresser fuglene, kunne det se ud som om der alligevel er forskel på adfærden hos de forskellige arter. (Hvis man altså kan regne med en sådan ”juleandeguide”).

Og apropos berberiandens tidlige aner: En opdrætter og sælger af daggamle moskusællinger skriver bl.a.: ” Moskusanden er rolig af sind. Den trives allerbedst i flok.” Altså stik modsat beskrivelsen af den forædlede berberiand, som angiveligt skulle stamme fra moskusanden.

Enten er der forskellig opfattelse af adfærden eller også er der sket noget i forædlingsprocessen fra moskusand til berberiand.

Er der nogen der kan give en afklarende kommentar?

Mvh.

Johnny H.

PS. Mit spørgsmål er ikke opstået for at finde den politisk mest korrekte andesteg.

Det er mere et udtryk for nysgerrighed ifht. adfærd, forædling, forskellighed arterne imellem osv.

De senest indberettede arter i Naturbasen: