Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

11. januar 2015

Den sidste natur i Københavns Kommune er udstykket som byggegrund

Amager Fælled er en del af kystengene der omkranser Amager fra Christianshavns voldgrave rundt om sydpynten op til volden omkring Orlogsværftet. Nu om dage er der strandenge som er lukket inde bag opfyld fra tidligere losseplads tilbage på det østlige Amager Fælled overfor Sundby Metro st. Strandengene ved Kongelunden op til Dragør Sydstrand. Resten af strandengene er forsvundet bag diger og opfyld.

Amager Fælled som fælles græsningsarealer

Amager Fælleden er tidligere kystenge som københavnske bønder brugtes til fælles græsningsarealer ud til kysterne. Fælledens lave beliggenhed gjorde, at oversvømmelser af området ofte forekom. Digevej langs Metroen øst for Amager Fælled er et tegn på, at diger var nødvendige i dette område.

Militæret

Allerede under Christian d. 4. besluttedes det at benytte området til militær brug, og et antal skanser og blokhuse blev anlagt. Militæret fortsatte med at bruge området helt op til moderne tid som øvelsesterræn, men selvom noget af fælleden stadig væk er militært område, er det længe siden at der er affyret våben på fælleden.

Ama''r

Området blev også anvendt som henrettelsesplads, og udtrykket "Amager, halshug" eller bare "amager" (i alle tilfælde er udtalen "ama''r") er et udtryk der bruges når man sværger på at gøre (eller ikke gøre) noget. Eden er ofte ledsaget af en bevægelse med en flad hånd over struben. Den oprindelige betydning er altså: ''Måtte jeg blive halshugget på Amager Fælled hvis det jeg siger er løgn''!

Henrettelsplads

Dengang sagde kjøbenhavnere inde bag volde og stadsgravene, at man kun besøgte Amager, naar en Arm Synder skulle henrettes. Den sidste henrettelse på Amager Fælled fandt sted d. 22. april 1845.

Losseplads

I det 20. århundrede blev den vestlige del af Amager Fælled anvendt som losseplads til sidst i 70''erne. Den vestlige del af fælleden delte skæbne med Sydhavnen som losseplads, hvor det meget affald efterhånden hævede overfladen, så også dette område blev landfast. Så meget for lorteøen?

Lorteøen

Udtrykket "lorteøen" stammer ikke fra Amager Fælled selvom det er en nærliggende tanke, men fra man tømte de københavnske latriner på den nordlige del af øen, omkring Kløvermarken ud mod Øresund.

Diget syd for Amager Fælled fra 1939 til 1943

Fra 1939 til 1943 byggede man diget fra Sjællansbroen til Kongelunden og derved udvidede man Amagers areal med over 30%. Derved fik man Vestamager med Koklapperne, Fasanskoven, Pinseskoven og Klydesø. Amager bliver større! Landvindingsdrømme i 1941. Se Ministeriet for Offentlige Arbejders film om Vestamager. Samtidigt kunne man sige farvel til Svalehale bestanden på Amager! Fra Baeredygtighed.dk. Til gengæld er der siden 2011 indvandrede 2 nye dagsommerfugle i Pinseskoven som; Østlig Takvinge & Ilia!

Udstykning af byggegrunde på de sidste oprindelige strandenge på det østlige del af Amager Fælled i Københavns Kommune

Og så lige den kedelig nyhed! De sidste oprindelige strandenge som er den sidste ægte natur i Københavns Kommune overfor Sundby Metro som er ejet af By & Havn er udstykket som byggegrunde som en del af Ørestaden. Som de skriver i nyhedsplan på side om Amager Fælled Kvarteret: www.orestad.dk...amager_faelled_kvarteret

Af hensyn til de naturområder, der grænser op til Amager Fælled kvarteret, har den vestlige del af kvarteret hele tiden været planlagt til at være den sidste etape i udviklingen af Ørestad, og der findes derfor heller ikke endnu nogle detailplaner over kvarteret.

Indtil den vestlige del af området tages i brug til byggegrunde afgræsses det om sommeren af kvier af racen Aberdeen Angus.

I kan læse mere om de sidste oprindelig kystenge i Københavns Kommune på; www.danske-natur.dk/amagerfælled


Foto: Brændeskærm aug. 2013 Amager Fælled. Lars Andersen

De senest indberettede arter i Naturbasen: