Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

8. februar 2015

Nyt om forgiftning af vores rovdyr

Aarhus Universitet har undersøgt forekomsten af rotte- og musegift i rovdyr og hvordan de spredes til rovdyrene.

Gift er den mest udbredte metode til at komme af med uønskede rotter og mus på i Danmark. Men når kommunernes rottebekæmpere, de private skadedyrbekæmpere og almindelige borgere bruger gift til at komme af med rotter og mus, er det ikke kun rotter og mus, der bliver forgiftet og dør. De fleste rovdyr i Danmark er også forgiftet med de såkaldte antikoagulanter, som er de meste brugte giftstoffer indeholder og som bevirker at blodet i dyrene ikke kan størkne. Nogle af rovdyrene har så store mængder gift i sig, at de formentlig dør af det.

I 95% af undersøgte ildere og 98% af husmårer havde rotte- og musegift i sig. De undersøgte rovdyr var indsamlet i to perioder - 1999-2004 og 2012-2013. I 2012 forbød man brugen af giftstofferne ’ude i naturen’, der indtil da var udbredte i skovbrug, juletræsplantager og på vildtfoderpladser. Undersøgelsen viser alligevel at andelen af rovdyr med gift i sig var uændret fra før forbuddet trådte i kraft og i dag. Faktisk var gennemsnitskoncentrationen steget for husmårens vedkommende.

Den kommunale rottebekæmpelse og private skadedyrbekæmperes og borgeres brug af rotte- og musegifte i og omkring bygninger kan alene forklare den meget høje andele af rovdyr, der er forgiftet. Selv på landet bor vi tæt i Danmark og der vil typisk ligge flere ejendomme inden for hvert rovdyrs territorium. Og da der samtidig bliver bekæmpet rotter med gift ved omkring hver tredje landejendom hvert år, vil alle rovdyr kunne finde forgiftede mus og rotter inden for deres territorium. Dertil kommer privates brug af giftstofferne.

Det samme vil gøre sig gælde for rovfugle og ugler. En tidligere undersøgelse viste at der også kan findes rotte- og musegift i de fleste rovfugle og ugler.

Rotte- og musegiftene er ikke ulovlige og det er lovpligtig at bekæmpe rotter, men samtidigt skal man undgå forgiftning af de øvrige dyr. Det er stort set umuligt, viser vores undersøgelse. Det giver myndighederne en udfordring.

Undersøgelsen er udført for Miljøstyrelsen. Rapporten kan downloades fra Miljøstyrelsens hjemmeside: mst.dk...

- - -

Vi har blandt andet undersøgt de mårdyr, som I naturentusiaster her på fugleognatur.dk har samlet ind til os. Vi skylder jer en stor tak for hjælpen.

Der kan gå langt tid mellem jeres bidrag og resultaterne kommer ved sådanne undersøgelser, men de indsamlede dyr bliver brugt, og vi har faktisk flere prøver liggende fra dyrene til flere undersøgelser. De er en stor kilde til viden om, hvordan bestandene af rovdyr har det og hvordan vi behandler vores natur.

Vi er fortsat meget interesserede i at modtage dødfundne mårdyr (brud, lækat, ilder, skovmår, husmår og oddere).

Se www.fugleognatur.dk...show_message

Så fortsæt endelig med at samle ind, drop en mail til mig og indrapporter fundet her på siden.

vh Morten



Foto: Den udbredte lette løsning med uønskede virkning

De senest indberettede arter i Naturbasen: