Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

10. marts 2015

Lad os få genoptaget gullisten!

GULLISTE ØNSKELIG. Vi har en rødliste, der primært tager stilling til, om en art er truet i Danmark, d.v.s., om der er fare for, at den forsvinder. Her er forskellige kategorier: Truet, NæstenTruet, Sårbar, Uddød o.s.v. De hvis eksistens i landet ikke er umiddelbart truet puttes i kattegorien Ikke truet - LC (Least Concern) eller i rodekasse for arter, man ikke har oplysninger nok, til at m an kan vurdere. - Tidligere opererede vi også med en Gulliste, der omfattede ANSVARSARTER, d.v.s. arter som var i stærk tilbagegang uden direkte at være ved at forsvinde og/eller arter, hvor Danmark huser en stor del af den samlede bestand. En art kunne godt være på både Rød- og Gullisten. - Jeg synes vi har brug for at få genoplivet Gullisten, brug for at få lavet en ny. - Man kan sige, at det vel ikke er så betydningsfuldt, at en art har nogle få forposter i Danmark men er livskraftig i vore nabolande, og så kommer på vores nationale rødlisten,. Det er vel naturforvaltningsmæssigt endnu vigtigere, hvis vi har et nationalt ansvar for en betydelig del af artens samlede bestand. Fra botanikken kan jeg nævne arter som Engblomme og Leverurt og Vibefedt som kandidater til en national gulliste. De er i stærk tilbagegang og ved at blive sjældne. - Ud fra det andet gullistekriterium: en væsentlig del af den samlede bestand findes i landet, der kunne man nævne flere strandengsarter. Jeg luftede tanken en en gulliste på biodiversitetssumposiet i Aarhus i januar i år, og fik et par positive tilbagemeldinger, men også den sædvanlige melding, at man ikke havde ressourcer. - Det må være relevant at få genoptaget gullisterne, også fordi vi tænker mere og mere internationalt også når det gælder biodiversitet.

En gulliste over ansvarsarter skal omfatte mindst et af følgende kriterier. En art kan godt både optræde på gultisten og have en truet-kategori på den eksisterende rødliste, d.v.s. mindst NT-næsten truet:

A: Arten er i stærk tilbagegang i Danmark, men ikke i fare for at forsvinde fra landet på kort og mellemlangt sigt.

Og

B: Danmark huser en betydelig del af artens samlede bestand.

Hvis vi starter med botanikken, så er her nogle indledende forslag. Mange flere skal til:

Efter kriterium A: Engblomme, Leverurt, Guldblomme, Langbladet Soldug, Almindelig Blærerod, Festgræs.

Efter kriterium B: En række strandengsarter: Stilket Kilebæger, Lav Hindebæger, Tætblomstret Hindebæger, Tangurt, Strand-Loppeurt.

Kom med flere forslag!

En ny gulliste, er det ikke, hvad vi bør have? Den eksisterende rødliste, der fokuserer på arternes blotte tilstedeværelse i landet, er ikke særligt operationel, idet mange sjældne og halvsjældne arter bl.a. fra lysåbne naturtyper slet ikke kommer i betragtning.

De senest indberettede arter i Naturbasen: