Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. februar 2004

Rødlisten er nu på internettet

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har idag på redlist.dmu.dk offentliggjort den reviderede rødliste for de første 259 arter af danske orkidéer, dagsommerfugle, torbister (en billegruppe), padder og krybdyr. Rødlisten fortæller hvilke danske dyr og planter som er truet, og hvilke der ikke er det. I de kommende år følger lister over de øvrige mere end 10.000 danske arter som skal vurderes.

De nye lister viser at flertallet af de 259 arter har det udmærket. 72 arter anses fortsat for mere eller mindre truede. Fire arter er gået frem siden den seneste rødliste fra 1997, hvor den grønbrogede tudse er hoppet helt ud af rødlisten. De andre befinder sig stadig på rødlisten - trods fremgangen. 25 arter er gået tilbage. Tre arter er helt forsvundet fra landet, nemlig to sommerfuglearter og en billeart.

Ingen af de truede arter er truet fordi de direkte bliver efterstræbt fx gennem indsamling og jagt (dyr) eller opgravning (planter). Alle orkidéer, padder og krybdyr og de mest truede sommerfugle og torbister er fredet, og myndighederne forsøger også på anden vis at forbedre livsbetingelserne for dyr og planter. Amterne har f.eks. gjort meget for at sikre vandhuller til padderne, og der er også iværksat redningsplaner for flere orkidéer og sommerfugle.

Det største problem for de arter som er i tilbagegang er at deres levesteder gror til, og at de er stedbundne. Det drejer sig hovedsageligt om tørre græsarealer og lysåbninger i skovene som typisk gror til fordi arealerne ikke længere bliver græsset, eller de bliver tilplantet.

Det er specialister inden for de enkelte plante- og dyregrupper som gennemgår arterne. De arbejder efter nye kriterier fra den internationale naturbeskyttelsesorganisation, IUCN og er tilpasset danske forhold. Det nye system er fagligt bedre og sikrer større kvalitet og objektivitet, men er også mere arbejdskrævende.

Kontaktperson: Biolog Peter Wind, DMU, tlf. 8920 1544.

De senest indberettede arter i Naturbasen: