Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

24. april 2015

Trækkende Traner forår og efterår - ankomst og afrejse

Trækkende Traner forår og efterår - ankomst og afrejse

Resume

Ud fra data fra DOF-basen uden nogen korrektioner, har jeg undersøgt, om der er nogen systematisk trends i ankomst- og afrejse- tidspunkter for de trækkende Traner i Danmark og på Bornholm. I relation til den globale opvarmning kunne man forvente, at Tranerne ankommer lidt tidligere og afrejser lidt senere end tidligere. Konklusioner er, at man ikke kan se det i data, der er registreret i DOF-basen.

Forårstrækket på Bornholm ligger ca. 5 dage senere end for Danmark ekskl. Bornholm. Efterårstrækket ligger ca. 5 dage tidligere for Bornholm end for end for Danmark ekskl. Bornholm . Hvorvidt dette skyldes, at der er forskellige bestande, der trækker over Bornholm og Danmark ekskl. Bornholm, vides ikke.

Forårstrækket i Danmark ekskl. Bornholm har i 2013 være forsinket med ca. 1 måned på grund af en usædvanlig kold marts måned. Der har også været en forsinkelse i 2002 uden at jeg umiddelbart kender årsagen hertil.

Der er flere eksempler på at størstedelen af Tranetrækket overstået i løbet af blot et par dage.

Hvis man vil se trækkende Traner om foråret skal man være klar i perioden medio marts til maj. For at se efterårstrækket skal man være klar i perioden medio september til medio oktober. Man må være klar over at nogle år sker størstedelen af Traner trækket inden for et par dage og at forårstrækket kan være forsinket med ca. 1 måned pga. af en kold marts.

Der kan læses mere her:

www.dropbox.com...Tr%C3%A6kkende-Traner-ankomst-og-afrejse-fra-Danmark-II.docx

Denne artikel er også en reaktion på påstanden fra mange ornitologer, ”at DOF-basen ikke kan bruges til noget”. Den kan i allerhøjeste grad bruges til nogen. Vedlagt artikel er blot et eksempel og flere følger.


De senest indberettede arter i Naturbasen: