Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. april 2015

Løv/gransanger, rør/kærsanger og træløbere

I omegnen af 15/20 % af spørgmålene på forummet for fugle og ornitologi handler om musvåger. Den er svær at komme uden om, da musvåge kan ligne alt muligt. På andenpladsen - måske 10-15% på den rigtige årstid - handler det om de tre artspar løvsanger/gransanger, rør/kærsanger og og træløber/korttået træløber. Den sag er lettere, da man faktisk med god samvittighed kan svare, at de ikke kan bestemmes ud billederne.

Som mangeårigt medlem af DOFbasens kvalitetsudvalg kan jeg for øvrigt berette at udfordringen er den samme på den database:-)

Hermed et "autosvar", der kan copy/pastes ind i et svar inden det ender i lange tråde om hvad, man kan se på billedet og hvornår arten ankommer.

For artsparrene løvsanger/gransanger, rørsanger/kærsanger og træløber/korttået træløber gælder det, at de visuelt ligner hinanden MEGET. Faktisk ligner de hinanden så meget, at ornitologer med mange, mange års erfaring ikke vil bestemme dem uden at høre stemmen. Fælles for de tre er, at stemmerne er vidt forskellige. Faktisk kan man nærmere forveksle løvsanger med bogfinke(eller træløber), kærsanger med havesanger(eller bynkefugl og blåhals) og træløber med løvsanger end deres "tvillingearter".

Derfor: Læg kameraet væk for en stund og lyt lidt til arterne på xeno canto.

Desuden kan man læse om arternes fænologi her:

pandion.dof.dk...bliv-bedre-til-bestemme-de-sv%C3%A6re-sangere

mvh Morten


De senest indberettede arter i Naturbasen: