Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

29. maj 2015

Nøgler til svirrefluer og sociale gedehamse

Bent Haagen Petersen har konstrueret 4 bestemmelsesnøgler, som nu er lagt ind her på siden til download, så interesserede brugere kan få adgang til dem. Nøglerne er alle digitale og fylder fra 60 til 100 kb. De er blevet gennemprøvet med dyr fra Bents egne samlinger, og ligeledes har to andre entomologer med svirrefluer som speciale gennemprøvet nøglerne.

Nøglerne behandler de danske Urtesvirrefluer (Cheilosia), de danske Dyndfluer (Eristalis) og alle danske bi-lignende svirrefluer. Endvidere en nøgle til sikker bestemmelse af vore sociale Gedehamse. Under udarbejdelse er en nøgle til hunner i svirreflueslægten Bredfodsfluer (Platycheirus). Når den er færdig, vil næsten 33% af de danske svirrefluearter kunne bestemmes efter Bents nøgler.

Bestemmelsesnøgler til f.eks. Urtesvirrefluer er i såvel Torp’s Danmarks Svirrefluer som i den svenske Nationalnyckeln opbygget som en beslutningstabel med en given rækkefølge, der ikke kan fraviges. I begge nøgler skal man først afgøre, om fluen har behårede øjne eller ikke. Det er ofte vanskeligt at se på billeder. Går man videre, skal man derefter se om fluen har små udstående hår på ansigtet. Umuligt at se på billeder. Har man ikke allerede opgivet her, er næste trin at afgøre, om der ses børster på scutellum eller ikke. Også det er ofte vanskeligt, viser erfaringen. I Bent Haagen Petersens nøgler er der ikke nogen bestemt rækkefølge. Man markerer de kendetegn, man kan se på billedet. Man kan også markere observationstidspunktet. Derved indskrænkes antallet af mulige arter. Har man f.eks. et billede af en hun-Urtesvirreflue og markerer, at fluen har gule lår og er observeret i midten af april, får man øjeblkkelig bestemmelsen Cheilosia albipila. Mere skal der ofte ikke til. Og bestemmelsen er sikker. Stensikker, uanset om man ser hår på øjne og ansigt eller ikke. Til alle arter er der artsbeskrivelser. I disse finder man også nævnt kendetegn, som ikke er med i nøglen, f. eks. om bagkroppens underside er bestøvet eller ikke. Det er også et kendetegn, der indgår i de gængse nøgler, men jo er umuligt at se på billeder. Derved er nøglen også særdeles anvendelig ved bestemmelse af eksemplarer under lup.

Bent Haagen Petersen skal have stor tak for at give adgang til hans bestemmelsesnøgler, så de kan komme i brug hos alle jer som har entomologien som interesse.

Nøglerne kan downloades her: www.fugleognatur.dk/keys/keys. De enkelte nøgler er i Excel-format og for at de kan virke, kræves det at man tillader macroer.



Foto: Nøglerne virker i Excel, når man tillader macroer.

De senest indberettede arter i Naturbasen: