Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

25. juni 2015

Om brugen af digitale bestemmelsesnøgler

Der har vist sig at være behov for lidt mere vejledning i brugen af de digitale bestemmelsesnøgler, som er lagt ind på F&N for nylig. Den kommer her.

Ideen med digitale nøgler:

De digitales nøgler kan hentes og downloades fra Forum Artikler. I introduktionen til nøglerne samme sted er ideen beskrevet. Den går i korte træk ud på, at de skal være brugervenlige, så alle skal kunne bruge dem uden at have særlige forudsætninger. De skal være fri for "videnskabelige" betegnelser. Der skal kun bruges nøglekarakterer, som på nogenlunde gode billeder vil kunne ses. Endelig skal nøglerne være pålidelige. De behandler kun danske arter.

Kendetegnene i nøglerne er helt de samme som i de almindelige nøgler. De er blot organiseret anderledes og tilpasset brug ved bestemmelse af dyr på billeder. Nøglekarakterer, som i de almindelige nøgler vil være vanskelige eller umulige at se, er sorteret fra. De optræder altså ikke i nøglerne, men de er medtaget i kortfattede, men alligevel ganske udførlige, artsbeskrivelser.

I kolonnen med nøglekendetegn er der ved alle kendetegnene

et valg, formuleret som et spørgsmål. Ved kendetegn, som ses på billedet, klikker man med musen. På oversigten, hvor alle slægtens arter er listet, ses da, at nogle af arterne er forsvundet. Oversigten viser kun arter, der har det/de kendetegn, som man har markeret. Til sidst vil der på artsoversigten oftest kun være en art. Den er det så. Hvis der måtte være flere end en mulig art, hjælper artsbeskrivelserne til adskillelse af disse. Hvis man ved indtastning kommer til at klikke forkert, klikker man blot på markeringen igen. Så forsvinder den. Hvis man klikker på et kendetegn, som ikke passer på nogen arts kendetegnsprofil, gør nøglen opmærksom på, at den foretagne indtastning kan umuliggøre en bestemmelse. Så bør man slette sin markering og prøve igen.

Sådan bruger man nøglerne:

Jeg har valgt som eksempel at bestemme en Dyndflue, den som Anni Lene viser på tråden "Hvilken Dyndflue?" den 18/6. Jeg ved desværre ikke, hvordan man linker til tråden. Billedet er taget skråt bagfra og viser derfor ikke fluens ansigt. Vingemærket på vingeforkanten er ikke tydeligt. Begge dele er ellers karakterer, som man i almindelige nøgler skal kunne se. Alligevel kan flue på billedet bestemmes. I dette tilfælde i hvert fald. Der vises i Forum mange billeder, som ikke har tilstrækkeligt med nødvendige kendetegn synlige. Så kan der ikke bestemmes efter dem. Det ville der heller ikke kunne med almindelige nøgler. Derfor er det altid en god ide at have flere billeder, taget fra forskellige vinkler.

Man begynder sin bestemmelse med lige at se på kolonnen med nøglespørgsmålene. så man nogenlunde ved, hvad man skal se efter. Bl.a. kan man markere, om Dyndfluen mest ligner en Honningbi eller, om den meste ligner en Humlebi. Det er let at se. Derefter går det bare ud på at klikke ved de kendetegn, man kan se på billedet. Det er helt ligegyldigt, hvad man vælger først at se på. Man er ikke bundet til nogen rækkefølge, som man er med de almindelige nøgler, og man skal kun beskæftige sig med di spørgsmål, som billedet kan give svar på. En god ide er at starte med de kendetegn, der meget tydeligt ses på billedet. På denne Dyndflue kan man f. eks. starte med vingerne, på hvilke der ses et tydeligt mørkt bånd. Man klikker på "Tydeligt mørkt bånd". På artsoversigte ser man nu, at der kun er 6 arter, der kan være tale om. Klikker man derefter på f. eks. "Honningbi-lignende", vil der på artsoversigten nu kun være tre mulige arter. De Humlebi-lignende forsvandt. Et tydeligt og pålideligt kendetegn ser man på bagbenene, hvor fødderne i nøglen kan være gule, rødbrune eller mørke. Her er de sorte. Klikker man på "Bagfødder helt mørke", er der kun en art tilbage på oversigten. Nøglen skriver, at fluen nu er bestemt, og i feltet øverst står nu "Eristalis lineata, Have-Dyndflue". Fluen kunne altså bestemmes trods nogle manglende kendetegn. Efter bestemmelsen er det vigtigt, at man i artsoversigten klikker på artens nummer, her altså E. lineata. Forneden på skemaet ses da en beskrivelse af arten. Hvis den ser fornuftig ud, er det forsvarligt at indberette observationen. Vil man eventuelt også læse om andre arter, kalder man den frem på samme måde. Efter bestemmelsen bør man klikke på "Nulstil". Så ryddes skemaet for markeringer og er klar til næste bestemmelse.

Specielt for Urtesvirrefluerne, Cheilosia, der til nøglen for disse en observations-tidslinie. Den kan man bruge. Man kan også lade være. Arterne i Cheilosia har forskellig flyvetid. I det tidligste forår f.eks. er der kun 4-5 arter fremme. Derfor er der ingen grund til at beskæftige sig med arter, der ikke kan forventes at være fremme så tidligt. Ved at markere observations-tidspunktet forsvinder alle arter, der flyver på andre tidspunkter, fra artsoversigten. Men systemet gemmer disse arter med samt deres kendetegn. Når man er færdig med sin beskrivelse, er det en god ide at slå observationstidspunktet fra. Dermed vil man på artsoversigten kunne fange en eller anden art med de samme kendetegn, som ikke har overholdt sin flyvetid.

På observations-tidslinien er månederne delt i primo, medio og ultimo. Hver af disse har et nummer. Er fluen f.eks. filmet den 22/6, er det ultimo juni og dermed et 12-tal. Hvor der står "Vælg nr. fra tidslinien", ruller man en nummerliste ud og klikker på 12. Nummeret vises så i ved "Valgt nr." og indgår i nøglen som kendetegn. Man kan slå tidslinie-nummeret fra igen ved at klikke på TOM.

Nøgler, som er tilgængelige nu, er Dyndfluer(Eristalis), Urtesvirrefluer (Cheilosia) og Bi-lignende Svirrefluer, der adskiller slægter, der indeholder arter, som ligner Honningbier og Humlebier. Under udarbejdelse er nøgler til hanner og til hunner i den vanskelige slægt Platycheirus (Bredfodsfluerne).(Hannerne kan bestemmes på samme måde som hunnerne). Urtesvirreflue-nøglen vil blive opdelt i to, hanner og hunner. Det har vist sig hensigtsmæssigt og vil give plads til flere beskrivelser. Til de Årevingede er en nøgle til De danske sociale Gedehamse tilgængelig.

I nøglen til de bilignende slægter er der desværre konstateret en lille programmeringsfejl.I markeringskolonnen forsvinder en evt. markering i nederste firkant ikke, når man nulstiller. Den fjernes dog let med et klik. Fejlen vil blive rettet, når det bliver muligt.

Det er næppe forkert at kalde de digitale nøgler for noget af en nyskabelse inden for bestemmelsesnøgler. Selv om de er godt gennemtestet, kan der være fejl eller uhensigtsmæssigheder, som opdages ved brugen. Alle henvendelser om sådanne modtages derfor meget gerne.

Bent


De senest indberettede arter i Naturbasen: