Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

27. juni 2015

Taraxacum-rapport 7. maj - Skagen

En dag med hård vind og sol fra morgen til aften, vanskelig at fotografere i, - og plantepresning måtte vente til hjemkomsten.

Dagens første punkt var ved Grenen Museum, fra p-pladsen ud til yderste klitrække før Grenens østvendte spids.

Den første turist, vi talte med, var på fugletur - stedet er et yndet fuglekiggermål. Han havde endnu aldrig talt med folk, der tog til Skagen for at se på mælkebøtter.

Nå, vi var jo netop på en sådan tur : det første, Erik Wessberg og jeg bemærkede lige omkring p-pladsen var, at den nyindvandrede, stadig sjældne sandmælkebøtte Taraxacum tortilobum, der blev fundet på stedet første gang i 1911, havde spredt sig ud i det omgivende område. Den spreder sig med tyske og hollandske turister, - en nydelig, lidt mærkværdig, spinkel art, som akklimatiserer sig ved den jyske vestkyst, sidste år set i tusindvis ved Vejers Strand.

Undervejs til de yderste klitter fandt vi den nu meget almindelige vejmælkebøtteart, T. distinctilobom, for første gang så langt mod nord. Den art har siden beskrivelsesåret 1978 (da det var en sjældenhed, og kun i Lillebæltsområdet) øget sit udbredelsesaeal i den grad, at det er blevet en af Danmarks almindeligste vejmælkebøtter fra Skagen til Gedser. På vore mange lokaliteter i år har Erik og jeg mange gange måtte tage os til hovedet over, hvor almindelig den art den er blevet gennem de senere år.

Ude ved Grenens yderste klitrække er der et meget specielt område for sandmælkebøtter. En dag som denne mærkede vi tydeligt, at ligegyldigt hvor hårdt blæsten tager fat, så er der steder, hvor varmen samles i små gryder og på sandskrænter.

Her gror en nybeskrevet, for N-Jylland endemisk sandmælkebøtteart, T. latulum, i stort antal. Det er dér, at arten har sin "typelokalitet", dvs. at det autentiske herbariemateriale, inkl. den såkaldte holotype, er samlet på dette sted. Den er så almindelig, at man snart begynder at se efter alle de andre arter for afvekslingens skyld.

To andre sandmælkebøttearter, T. taeniatum og T. tenuilobum, er meget sjældne på dette sted, men blev fundet og fotograferet på stedet.

Næste punkt var i Skagen by, i den såkaldte Byfogedskov, hvor også Krøyers Hus ligger. Her var der mere læ, og dagens sidste fotos og indsamlinger kunne gøres. Et par af de kendte vejmælkebøtter blev fundet her som nye for den nordøstligste del af Jylland, f.eks. T. rhamphodes og den sjældne T. luteoviride. Den sydligere krogmælkebøtte T. subhamatum blev fundet sammen med T. boekmanii ved p-pladsen foran Krøyers Hus.

Under vandringen over den store plæne midt i skoven, fandt vi også 2 "gode" arter, dværgmælkebøtten T. platyglossum

og en "halvnobel" art under udbredelse i Jylland, T. prionum.


De senest indberettede arter i Naturbasen: