Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

22. august 2005

Ny dansk guldsmedeart: Grøn Kobbervandnymfe (Lestes virides)

Danmark har netop fået en ny guldsmedeart. Fundet blev gjort her i august 2005 i "Den Hvide Ellemose" i Sønderskoven på Als af Henning Christiansen fra Sønderborg, der lagde et foto af en ukendt guldsmed ind på forumet på Fugleognatur.dk. Guldsmeden blev hurtigt bestemt til en Grøn Kobbervandnymfe (Lestes virides), der ikke tidligere er set her i landet .

Det er blot én af mindst fem nye guldsmedearter der de seneste 10 år er kommet til landet. Samtidig er næsten hver 3. guldsmedeart i Danmark uddød eller i fare for at forsvinde. Mange førhen udbredte guldsmede har været i tilbagegang de seneste år og er nu forsvundet fra mange tidligere levesteder.

To af Danmarks nye guldsmedearter, Brun Kejserguldsmed og Båndet Hedelibel har været tilfældige tilflyvere der kun kortvarigt har opholdt sig i landet. De resterende tre arter yngler nu i Danmark. Ud over Grøn Kobbervandnymfe drejer det sig om Stor Kejserguldsmed (1994) og Lille Rødøjet Vandnymfe (2001).

Det er varmekrævende arter der kommer til os sydfra og som førhen ikke har kunnet leve i Danmark. Fundet af Grøn Kobbervandnymfe var derfor ikke helt uventet. -Der er ingen tvivl om, at de varmeelskende arter har ekspanderet i Nordeuropa i takt med klimaændringer, siger entomolog Mogens Holmen til Fugleognatur.dk.

Danmarks nye guldsmedearter har det tilfælles, at de er almindelige i Mellemeuropa, hvor de trives i kulturlandskabet. De sjældnere arter, der lever i mere vild natur, har dårlige vilkår i Europa såvel som i Danmark. Det gælder eksempelvis for en art som Kongeguldsmed der her i landet kun lever i helt rene vestjyske vandløb på heder og i moser.

Fundet af Grøn Kobbervandnymfe er endnu et eksempel på, at naturinteresserede udstyret med digitalkamera gør nye sjældne fund i den danske natur. Her på Fugleognatur.dk kan alle bidrage til større viden om den danske guldsmedefauna ved at indsende deres observationer af guldsmede. Observationerne stilles til fri afbenyttelse for bl.a. naturforvaltere og bruges allerede i den danske naturbeskyttelse, bl.a. i den danske rødliste. Er man i tvivl om hvilken art man har set, sidder eksperterne klar til at hjælpe i forumet.



Foto: Henning Christiansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: