Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

3. november 2007

Kæmpedinosaur fundet i Patagonien i Argentina

I midten af oktober offentliggjorde brasilianske og argentinske forskere, at de havde fundet en af de største og mest komplette dinosaurer i verden.

Futalognkosaurus dukei tilhører titanosaurerne, der indeholder en række meget store sauropoder, d.v.s. de langhalsede og -halede planteædende dinosaurer, på dansk ofte kaldet langhalse.

Udgravningen startede allerede i 2000 og indtil videre har forskerne fundet det meste af dinosaurens hals, ryg, hofteregion og halehvirvlerne tættest på kroppen.

Ud fra hvirvlerne har man estimeret, at hals og hale har været henholdsvis 17 og 15 m lange, og at dyret har været op mod 13 m højt.

Patagonien i Argentina er i forvejen kendt for at være stedet, hvor de to hidtil største dinosaurer nogensinde er fundet, nemlig Argentinosaurus og Puertasaurus. Hvilken af de tre, der har været størst er svært at sige præcist, da ingen af dem er komplette, men det er tankevækkende, at de – indtil videre – tre største dinosaurer i verden, alle er fundet i en relativt lille region. I andre dele af verden er sauropoderne også store, men slet ikke i nærheden af de tre giganter.

Området hvor F. dukei er fundet har vist sig at være et rent drømmeland for palæontologer. Indtil videre har man fundet over 1000 arter, heraf over 250 plantearter, adskillige andre dinosaurer, flyveøgler og krokodiller. Stedet vurderes af mange for at være et af de mest detaljerede indblik i et Kridttids økosystem vi har i dag. En lokalitet der bogstavelig talt vrimler med 88 millioner år gamle fossiler, er under alle omstændigheder et kæmpehit uanset størrelsen på et enkelt af kræene.

Litteratur:

Calvo, J. O.; Porfiri, J.D.; Gonzales-Riga, B.J. & Kellner, A.W.A. (2007): A new Cretaceous terrestrial ecosystem from Gondwana with the description of a new sauropod dinosaur. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, 79(3): 529-541

De senest indberettede arter i Naturbasen: