Forum-arkiv

 Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

31. december 2015

Hvor mange arter på et enkelt år?

At notere årsarter er elsket af nogen og hadet af andre. Men uanset hvilken gruppe man hører til, så er det også ensbetydende med fantastiske oplevelser og en masse fede arter året igennem :-)

Så, hvor mange arter kan man egentlig nå at se og bestemme på et enkelt år? Det spørgsmål har vi (Morten Kofoed-Hansen og jeg) flere gange haft oppe at vende og står reelt stadig ubesvaret.

I 2014 nåede Finn Krone at indtaste knap 2000 arter her på siden, mens Morten nåede godt 2000 arter inkl. fuglearter som kun blev indtastet på DOFBasen.

Morten mente det i hvert fald burde være muligt, at nå 2000 arter uden fugle, med et generelt højt aktivitetsniveau året igennem. Den påstand skulle naturligvis afprøves. Så ved årets begyndelse besluttede vi derfor, at forsøge at nå denne lidt magiske grænse i løbet af 2015. Egentlig ikke som et mål i sig selv, men som en naturlig konsekvens af de mange ture vi havde på tegnebrættet for årets gang.

En mild vinter gav en forrygende start med et mylder af liv i diverse lokale bladprøver mm. og de første 338 arter var allerede noteret ved udgangen af januar. Og da foråret først for alvor kom i gang tog det ikke lang tid at nå 1000, hvilket skete den 26. april. En række ture i løbet af foråret og sommeren inkl. et par super hyggelige og vellykkede bioblitzer (tak Allan Gudio Nielsen) gav løbende mange nye og super fede arter og det kom lidt bag på os, at vi begge allerede krydsede 2000 engang i midten af juli.

På det tidspunkt kunne vi godt se, at 3000 arter måske alligevel ikke var helt umuligt selvom vi begge kategorisk havde afvist muligheden, da Allan foreslog det tidligt på foråret.

Nogle måneder og en pæn del ture senere nåede undertegnet i slutningen af oktober med en Cryptophagus acutangulus fra Ledøje de 3000 og en lille uge senere nåede Morten ligeledes denne for os indtil da unåelige og magiske grænse.

Her på årets sidste dag ligger vi begge på 3215 arter (indrømmet en smule koordineret) og til sammen har vi noteret godt 3780 arter. Vi håber naturligvis at dette tal snart overgås af andre og skulle det ske allerede i 2016 af én her på hjemmesiden, så udlover Morten og jeg en god flaske snaps til den første :-)

Ingen tvivl om at 4000 må være muligt, men man når det næppe uden at satse benhårdt på det fra årets begyndelse.

En stor tak til alle der har hjulpet med de utallige bestemmelser og gjort de mange ture super hyggelige.

Godt Nytår og god fornøjelse med arterne i 2016 :-)

Mvh. Jens og Morten


Foto: Jens Søgaard Hansen

De senest indberettede arter i Naturbasen: