Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

2. juni 2016

Findes der cochineal-lus i Danmark og omegn?

Hej insekt-specialister mv.

Jeg arbejder med biokemisk og genetisk undersøgelse af hvordan cochineal-lus og beslægtede lus laver den antikke farve karmin (kendt fra historiske malerier og tekstiler fra bl.a. Inkariget). Læs om karmine her : en.wikipedia.org/wiki/Carmine

I den forbindelse er jeg interesseret i at finde ud af om nogle af disse insekter (eller beslægtede insekter) findes i Danmark eller andre hidtil upåagtede steder i Europa.

Cochineal-lusen

Cochineal-lusen ( Dactylopius coccus) kommer oprindeligt fra Syd- og Mellem-amerika, hvor den lever på figenkaktus samt beslægtede kaktusarter og forekommer derfor i forbindelse med disse kaktus-arter dyrkes i drivhuse og i vindueskarme (det intakte er ikke rødt, men danner hvid voksagtig belægning - man ser det kraftige ildrøde farvestof hvis insektet knuses). Den er indført til Syd-Europa og til De kanariske øer mv. Den regnes for at være et skadedyr i kaktus-gartnerier og i figenkaktusplantager hvor man producerer kaktusfrugter.

en.wikipedia.org...Cochineal

Polish cochineal (Porphyrophora polonica)

Denne bladlus, der mest befinder sig på planterødder nede i jorden, er vidst set enkelte gange i Danmark. De mange vidt forskellige værtsplanter som den lever på findes jo også her : knavel, potentil, jordbær, hvene osv.

Læs mere her : en.wikipedia.org...Polish_cochineal

Armenian cochineal

Denne lever på rødderne af græsser, herunder bl.a. tagrør i et bestemt område af Armenien.

Læs mere her:

en.wikipedia.org...Armenian_cochineal

Udover de nævnte lusearter er jeg generelt interesseret i skjoldlus der indeholder rødt eller gult farvestof, da disse farvestoffer kemisk set ofte er beslægtede med karminfarvbestoffet.

Venlig hilsen

Finn Okkels, Roskilde


De senest indberettede arter i Naturbasen: