Velkommen til arkivet

Her finder du arkiverede artikler og forumtråde fra Naturbasens nu lukkede hjemmeside "Danmarks Fugle og Natur".

Du kan benytte det nye forum "Artsbestemmelse", hvis du har brug for hjælp til identifikation af dyr, planter eller svampe fundet i Danmark.

Opret ny artsbestemmelse

17. juni 2016

Lille kejserguldsmed - ny art for Danmark

Danmark har netop fået en ny guldsmedeart. Fundet blev gjort af Mogens Holmen den 26. maj 2016 i Safirsøen på det vestlige Bornholm. Efter en fangst af to guldsmedelarver blev mistanken om Danmarks første fund af Lille kejserguldsmed (Anax parthenope) vakt, og det ene individ blev derfor indsamlet til en efterfølgende sikker bestemmelse. Larven forvandlede sig d. 30. maj og kunne bekræfte mistanken om lille kejserguldsmed, der ikke tidligere er observeret her i landet.

Naturhistorisk Museums medarbejdere har den 16. juni i forbindelse med det aktuelle folkemøde på Bornholm besøgt Safirsøen og registreret voksne individer af Lille kejserguldsmed, hvilket indikerer, at der er en større bestand.

Lille kejserguldsmed er blot én af mindst syv nye guldsmedearter, der siden årtusindeskiftet er kommet til landet. Samtidig er næsten hver 3. guldsmedeart i Danmark uddød eller i fare for at forsvinde ifølge Den danske Rødliste. Mange førhen udbredte guldsmede har været i tilbagegang de seneste år og er nu forsvundet fra flere tidligere levesteder.

To af Danmarks nye guldsmedearter, Sydlig mosaikguldsmed (2006) og Flammelibel (2015), var tilfældige tilflyvere sydfra, der kun kortvarigt har opholdt sig i landet. De resterende 5 nye arter yngler nu mere eller mindre fast i Danmark. Ud over Lille kejserguldsmed (2016) drejer det sig om Lille rødøjet vandnymfe (2001), Rødåret hedelibel (2003), Baltisk mosaikguldsmed (2005) og Grøn kobbervandnymfe (2005).

Med undtagelse af Baltisk mosaikguldsmed, der er kommet østfra, så er de nye arter fortrinsvis varmekrævende arter, der kommer til os sydfra i takt med klimaændringer, og som førhen ikke har kunnet leve i Danmark. Fundet af Lille kejserguldsmed var derfor ikke helt uventet. Allerede i 2015 forudsagde Mogens Holmen, at arten formentlig levede i Danmark og opfordrede derfor deltagerne i atlasprojektet til at eftersøge den. Arten har slået sig ned i Skåne og Tyskland, så det var nærliggende at eftersøge den på Bornholm.

Flertallet af Danmarks nye guldsmedearter har det tilfælles, at de er almindelige i Mellemeuropa, hvor de trives i kulturlandskabet. De sjældnere arter, der lever i mere vild natur, har dårlige vilkår i Europa såvel som i Danmark. Det gælder eksempelvis for en art som Kongeguldsmed, der her i landet kun lever i helt rene vandløb fortrinsvis på vestjyske heder og i moser.

Relaterede links:

www.fugleognatur.dk...show_message

www.fugleognatur.dk/gallery...

www.fugleognatur.dk/gallery...


Foto: Emil Skovgaard Brandtoft

De senest indberettede arter i Naturbasen: